desaku_bioasli@yahoo.com

+603-3224 8721

No. 15 Jalan PPSL 1, Pusat Perniagaan Sungai Lias, 45300 Sungai Besar, Selangor Darul Ehsan

Promosikan Web Refferal Anda...KLIK DISINI...

Utama     Syarikat     Produk     Daftar Keahlian     Beli Online     Usahawan Online     Pelan Pemasaran     Berita & Aktiviti     Stokis     Hubungi Kami         

 
 

Lupa Katalaluan?

 

 
     

Pilih Bahasa :

BM

EN

 

 
 
 

 

   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

(Klik Penyakit Untuk Info)

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
 

 

 
 
DEFINISI KENCING MANIS (DIABETES)

Penyakit kencing manis adalah satu keadaan di mana terdapat kadar gula yang berlebihan dalam peredaran darah. Hal ini terjadi kerana badan kekurangan sesuatu hormon yang dipanggil insulin yang diperlukan untuk menukar gula kepada tenaga dalam badan kita. Insulin adalah sejenis hormon yang dihasilkan oleh organ bernama pankreas yang terletak di bawah perut. Badan kita mengeluarkan tenaga untuk menjalankan tugas harian daripada makanan. Dalam perut, makanan berkanji dan bergula yang dipanggil makanan karbohidrat ditukar kepada bahan gula yang dipanggil glukosa dan masuk ke dalam saluran darah di mana ia akan digunakan oleh badan untuk menghasilkan tenaga. Glukosa adalah punca utama yang memberi tenaga.

Dalam keadaan biasa, insulin membantu gula (glukosa) dalam darag untuk memasuki sel-sel badan untuk ditukarkan kepada tenaga. Bagi orang yang mengidap penyakit kencing manis, organ pankreas tidak dapat menghasilkan hormon insulin dengan secukupnya atau insulin yang dikeluarkan tidak dapat bertindak seperti biasa. Akibatnya, glukosa atau gula tidak dapat memasuki sel-sel badan. Kadar gula dalam peredaran darah menjadi tinggi. Gula yang berlebihan ini akan disingkirkan oleh badan melalui air kencing. Hal inilah sebabnya, penyakit ini dikenali sebagai penyakit kencing manis. Tanpa insulin, sel-sel badan tidak menerima bekalan glukosa, walaupun kadarnya amat tinggi dalam peredaran darah. Oleh itu, badan kita akan kekurangan tenaga.

Penyakit kencing manis dapat digolongkan sebagai :- 

 
DIABETES JENIS PERTAMA (I)

Dikenali sebagai diabetes bersandar insulin (IDDM - "Insulin Dependent Diabetes Mellitus") atau diabetes awal remaja. Diabetes jenis I dicirikan dengan kegagalan penghasilan insulin oleh kelenjar pankreas. Biasanya, penghidap diabetes jenis pertama mula mendapat simptom penyakit semasa kanak-kanak atau remaja disebabkan oleh kegagalan penghasilan insulin semulajadi oleh badan, pesakit memerlukan suntikan insulin dari luar untuk pengawalan tahap glukosa darah.

 

 

DIABETES JENIS KEDUA (II)

Boleh disebabkan oleh kerintangan insulin (penurunan sensitiviti tisu badan terhadap insulin) atau penghasilan insulin yang berkurangan. Diabetes jenis II ini, oleh kerana masih mempunyai sedikit sebanyak insulin dari pankreas, ia boleh dikawal secara pemantauan pengambilan makanan, pengurangan berat badan, bersenam dan pengambilan ubat secara makan/suapan (suntikan insulin diperlukan dalam keadaan tertentu sekiranya pengambilan ubat secara makan kurang berkesan atau memberi kesan sampingan serius kepada pesakit).

 

 
DIABETES JENIS KETIGA (III)

Diabetes ketika hamil merupakan sejenis alahan glukosa yang dikenal pasti pada sebahagian wanita. Diabetes ketika hamil sering didapati di kalangan orang Amerika keturunan Afrika, Hispanik/Latin dan Red Indian. Diabetes ketika hamil juga biasa didapati dikalangan wanita kuat makan atau wanita yang dari keturunan pengidap diabetes. Pesakit diabetes yang mengandung memerlukan rawatan untuk menurunkan paras gula dalam darah agar tidak memberi kesan kepada kandungan. Diabetes ketika hamil juga meningkatkan lagi risiko bayi mempunyai paras bilirubin yang tinggi (demam kuning) berbanding bayi normal.

 
 
PUNCA KENCING MANIS (DIABETES)

1 - PEMAKANAN TIDAK SIHAT

Seseorang yang sering mengambil makanan yang banyak mengandungi pemanis buatan akan berisiko terkena penyakit diabetes atau kencing manis.


2 - OBESITI

Obesiti adalah satu keadaan dimana seseorang itu mempunyai lemak berlebihan. Ini adalah penyakit kronik yang memerlukan rawatan susulan berpanjangan, terapi dan perhatian yang wajar oleh pengamal perubatan.


3 - KURANG AKTIF (Tiada aktiviti senaman)
 • Menurunkan keperluan insulin.

 • Kajian mendedahkan bahawa sel tidak perlu insulin jika kita bersenam.


4 - KETURUNAN

Patut diketahui bahawa faktor genetik atau keturunan berisiko terkena penyakit tersebut kerana penyakit ini merupakan sejenis penyakit keturunan.


5 - PENGAMBILAN BERLEBIHAN MINYAK SAYUR SULING

Hal ini telah dikuatkan lagi dengan satu bukti kajian ke atas binatang. Kajian tersebut berjaya mengesan diabetes dengan hanya memberi makan kandungan lemak poli tak jenuh yang cukup banyak. Kemudian dengan hanya mengurangkan pengambilan lemak, binatang-binatang tersebut telah mengalami penyembuhan dari penyakitnya (diabetes). Kesimpulannya diet rendah lemak sangat efektif dalam pengendalian diabetes.

 
 
RISIKO DAN MASALAH YANG DIALAMI OLEH PESAKIT KENCING MANIS
 

Pengambilan ubat kencing manis menjadikan seseorang itu lemah dan tidak bertenaga kerana badan manusia tidak boleh menggunakan glukosa.

 • Glukosa itu pula akan disimpan di dalam badan seperti di mata, hati, buah pinggang, jantung dan juga di tempat-tempat lain. Ini boleh menjadikan mata rabun, hati bengkak, buah pinggang menjadi rosak dan jantung menjadi lemah.

 

 

100 trillion sel dalam badan memerlukan tenaga, oleh itu, sel-sel ini boleh mengarahkan hati untuk mengeluarkan ketone body. Sel ini akan mengambil semua lemak dalam badan kita untuk diproses dan dibakar menjadi tenaga dan ketone body untuk digunakan dalam badan kita.

Kencing manis menjadikan seseorang pesakit itu mengalami dua keadaan iaitu:
- Hypoglycemia (kurus)
- Metabolic syndrome (gemuk)

 

 

Salah satu risiko kencing manis adalah berkurangnya tenaga, menyebabkan sel tidak mampu untuk mendapatkan glukosa yang diperlukan. Tanpa glukosa, metabolisma tubuh badan menjadi lambat dan seluruh tubuh menjadi lemah. Oleh itu, sel akan mencari ketone asid sebagai sumber kedua untuk makanan pada sel. Ketone asid ini dihasilkan daripada organ hati.

 
 

BAGAIMANA MINYAK KELAPA DARA DAPAT MEMBANTU PESAKIT KENCING MANIS ???

 • Purata sel dalam badan kita ialah 70 hingga 100 trillion sel yang kesemuanya memerlukan tenaga dari 2 sumber iaitu glukosa dan ketone asid.

 • Glukosa terhasil daripada permakanan yang diambil seharian. Jika manusia tidak makan atau berpuasa sepanjang hari, badan tidak akan menghasilkan glukosa secara sendiri. Secara automatik apabila glukosa dalam badan telah habis, organ hati akan mencernakan lemak-lemak dalam badan dan menghasilkan ketone body untuk memberikan tenaga kepada sel-sel di dalam badan ini. Proses ini yang membolehkan manusia terus hidup walaupun tidak makan selama beberapa minggu.

 • Minyak kelapa dara adalah makanan yang teristimewa untuk pesakit kencing manis. Di dalam minyak kelapa dara, terdapat satu bahan yang dipanggil ketone asid.

 • Ketone asid ini adalah tenaga alternatif apabila badan manusia tidak boleh mengambil glukosa dan ianya mudah digunakan oleh semua sel di dalam badan.

 • Mereka yang mengidap sakit kencing manis, badannya tidak boleh menerima gula (dari makanan & minuman), maka secara automatik gula tersebut akan mula masuk ke dalam darah. Pesakit kencing manis akan sentiasa lapar dan tidak bertenaga kerana badan mereka tidak boleh menggunakan gula sebagai sumber tenaga. Oleh itu, pesakit kencing manis akan mula berpantang dan tindak balas yang berlaku menyebabkan sel dalam tubuh akan mula mencari ketone body (tenaga kedua selepas glukosa) yang dihasilkan dari hati manusia melalui sumber lemak dan otot badan.

 • Apabila situasi ini berlaku, pesakit akan mengalami 2 keadaan iaitu Hypoglycemia (Badan Menjadi Kurus) & Metabolic Syndrome (Badan Menjadi Gemuk). Tetapi untuk jangka panjang, apabila lemak dan otot telah habis digunakan untuk menghasilkan ketone body, secara tidak langsung menyebabkan seluruh tubuh badan manusia tidak lagi mampu berfungsi dan menyebabkan pesakit tersebut.........

 • Alhamdulillah, para saintis zaman ini telah berjaya menemui sumber ketone asid ini di dalam minyak kelapa dara sebanyak 60%. Sungguh menakjubkan, anugerah tidak terhingga dari yang maha esa untuk membantu pesakit-pesakit kencing manis. Dengan mengamalkan minyak kelapa dara, badan akan mengambil ketone asid dari minyak kelapa dara untuk dijadikan sumber tenaga menggantikan ketone body yang dihasilkan dari hati manusia.

 • Sebenarnya, pesakit kencing manis tidak perlu mengambil suntikan insulin kerana di dalam badan kita sudah ada insulin. Antara penyebab kencing manis menjadi hypo adalah kerana insulin dalam badan tidak berfungsi (insulin insensitive). Ianya terjadi disebabkan oleh pengambilan makanan-makanan yang tidak sihat (banyak bahan kimia dalam makanan).

 • Minyak kelapa dara membantu insulin di dalam badan berfungsi semula, kerana di dalam badan kita ada "Insulin Growth Factor" dan "Catalyst" (pemangkin) adalah ketone asid yakni yang terdapat di dalam minyak kelapa dara.

 • Jika "Insulin Growth Factor" tidak boleh dikeluarkan, akan menyebabkan insulin di dalam badan kita tidak berfungsi beserta dengan glukosa.

 • Paras glukosa normal untuk badan ialah 5,6,7,8,9,10. Sederhana 11,12,13. Pada tahap 17 dan keatas, pesakit perlu menurunkan kadar glukosa tersebut. Minyak kelapa dara akan membantu mensensitifkan semula insulin di dalam badan.

 • Otak kita mempunyai 2 pilihan sumber makanan iaitu :-

 • KETONE

 • GLUKOSA

 • Apabila manusia makan makanan yang mempunyai ketone, maka ia akan menggunakan ketone tersebut untuk membakar tenaga. Jadi glukosa sebenarnya adalah pilihan kedua jika tiada ketone.

 • Selain itu, Minyak Kelapa Dara juga sangat tinggi kandungan antioksidan yang boleh merawat radikal bebas.

 • Malahan, dalam Minyak Kelapa Dara mempunyai capric acid dan lauric asid yang apabila kita minum ia akan berubah menjadi monocaprin dan monolaurin yang menyamai khasiat susu ibu.

 

 

 
KETONE ASID : Kaya dengan ketone asid di mana dianggarkan lebih dari 60% terdapat dalam minyak kelapa dara, yang akan ditukar sebagai tenaga di dalam badan (ketone energy). Ianya lebih halus dan mudah diserap dan digunakan sebagai tenaga berbanding glukosa yang memerlukan gabungan insulin untuk dicerna ke dalam sel sebagai tenaga (sel tubuh, neuron sel otak, nefron sel buah pinggang sel beta & alfa kelenjar pankreas dan lain-lain).
 

ANTIOKSIDAN : Minyak kelapa dara mengandungi antioksidan yang sangat hebat iaitu tocopherol dan tocotrienols.  Kajian mendapati tocotrienol 50 kali ganda lebih berkesan berbanding tocopherol. Ia berfungsi menstabilkan radikal bebas yang terdapat dalam tubuh manusia. Radikal bebas ini, jika tidak distabilkan akan menyebabkan molekul oksigen yang kehilangan 1 cas negatif elektron akan membunuh sel-sel dalam badan dan seterusnya akan menjadi punca berbagai-bagai penyakit kronik.

 

MONOLAURIN & MONOCAPRIN : Di dalam Minyak kelapa dara mengandungi capric & lauric asid secara purata 55% yang apabila diminum akan berubah di dalam badan menjadi monolaurin & monocaprin yang menyamai susu ibu di mana, ia boleh menguatkan pertahanan tubuh badan serta membunuh kuman, kulat, cacing dan virus.

 
 
 
MINYAK KELAPA DARA DOUBLE PREMIUM
 

Info Produk

Beli Produk

 

Info

Sesuai untuk diminum, disapukan pada kulit, sebagai bahan pengilat rambut atau boleh digunakan untuk hubungan suami isteri dengan menyapukannya ke seluruh badan.

 
 

MINYAK KELAPA DARA DOUBLE PREMIUM

KOD : BIO-VCOP

Berat : 150ml

Harga Runcit : RM 40.00

 

Bahan-bahan

Minyak Kelapa Dara Asli

 
 
 

Info Produk

Beli Produk

 

Info

Sesuai untuk diamalkan oleh semua golongan usia samada muda atau tua.

 
 

KAPSUL MINYAK KELAPA DARA CVCO

KOD : BIO-CVCOS

Berat : 100 biji

Harga Runcit : RM 70.00

 

Bahan-bahan

Minyak Kelapa Dara

 
 
 
 
 
Definisi Minyak Kelapa Dara Minyak Kelapa Dara (Untuk Kesihatan)
Komposisi Kimia Kenyataan Pakar
Standard Kualiti Minyak Kelapa Dara & H1N1
Khasiat Minyak Kelapa Dara Tips Penggunaan Minyak Kelapa Dara
Testimoni Pengguna Video Testimoni
Tips Penggunaan Suami Perkasa Tips Penggunaan Isteri Anggun
Kajian (Tocotrienol dalam MKD) Kes Study Alzheimer
Sumber Rujukan : Buku Panduan Produk (Herba & Penyakit)
       
       
 
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

(Klik Penyakit Untuk Info)

   
   
   
   
   
   
   
   
   
 

KHIDMAT PELANGGAN
Hubungi Kami
F.A.Q
Cara Membeli Secara Online
Kaedah Bayaran
Penghantaran Produk
Jejak Item Belian Anda
TENTANG BIO-ASLI
BIO-ASLI
Misi & Visi
Carta Organisasi
Pengiktirafan
Pengarah Urusan
Pejabat & Iklan Bio-Asli
 
CAWANGAN BIO-ASLI
Shah Alam, Selangor
 
 
IKUT KAMI DI
 Facebook
 Twitter
 TVBioasli.com
 Whatsapp
 Bio-Asli Online Shop
 Portal E-Commerce
 Portal Blogbioasli
PEMBAYARAN
 
KHIDMAT PENGHANTARAN

PELANGGAN BARU BIO-ASLI?

Langgan Risalah Bio-Asli

NAMA ANDA

ALAMAT EMAIL

Anda akan menerima maklumat terkini mengenai Bio-Asli menerusi email.

 

The information on this website is not intended to diagnose, treat, cure or prevent disease or to replace a one-on-one relationship with a qualified health care professional and is not intended as alternative to medical advice or other professional healthcare provider. It is intended as a sharing of knowledge and information from the research and experience of herbal practitioner and our community. If you may be suffering from any medical condition or experiencing symptoms or health problems, you should seek immediate medical attention, consult your qualified health care professional. Never delay seeking medical advice, disregard medical advice or discontinue medical treatment because of information on this website.

MENU BIO-ASLI

 
WEB BIOASLI
www.bio-asli.com
www.bioasli.com
www.bioasli.co.uk
www.blogbioasli.com
www.tvbioasli.com
www.web.bioasli.com
www.shoponline.my
www.biorich.my
www.desaku.net
www.bioaslipromoter.com
PELAN PEMASARAN
JUTAWAN Internet
Pelan A, B, C, D
Pelan A : Produk
Pelan B : Set Produk
Pelan C : Blog & Web
Pelan D : Affiliate Global
Bonus Jualan Kumpulan
Royalti Penajaan
Automaintain Bulanan-Panduan
BioAsli Global Store-Panduan Affiliate
HADIAH WANG TUNAI
Money Pool (TUNAI) Pelan A
Money Pool (TUNAI) Pelan B
Money Pool C : Setiap Minggu
Hadiah Produk Mingguan
LINK-LINK LAIN
Panduan Produk & Penyakit
Katalog Bio-Asli
Banner Iklan
Rencana Kosmo Nov. 2011
Perasmian Pejabat Bio-Asli
Minyak Kelapa Dara & H1N1
Write Up Sinar 2012
Kajian Tokotrienol - MKD
Pelbagai Herba Pilihan
CONTOH PENYAKIT UTAMA
Kencing Manis
Darah Tinggi
Sakit Jantung
Buah Pinggang
 
Nyanyuk
Sakit Kulit
Sakit Sendi
Kanser
 
Ketone Asid
Radikal Bebas
Tocopherol
Tocotrienol
 

  VISITOR ONLINE: 19572 Persons

Total visitor = hidden counter

Global

Bioasli Traffic Rank in the world 

 

 
RANGKAIAN SYARIKAT

 
IBU PEJABAT BIOASLI
No. 15 Jalan PPSL 1
Pusat Perniagaan Sungai Lias
45300 Sungai Besar, Selangor Darul Ehsan Malaysia
Tel: +603-3224 8721  Faks : +603-3224 2321 
Email : desaku_bioasli@yahoo.com
 
DESAKU MAJU MARKETING
(SA0030870-W)
Kilang No. 1, IKS Taman Sri BNO
45200 Sabak Bernam ,Selangor Darul Ehsan Malaysia
Tel: +603-3213 8046   HP: +6016-620 2284

BioAsli    Copyright 2019  All Rights Reserved