Laman Utama   I   Produk   I   Syarikat   I   Usahawan Online   I  Galeri  I  Tips Produk   Testimoni   I  Hubungi Kami

Now...everybody can business online...click here... to go your Business Web pages...

Kategori Produk

 

 Kesihatan
   Kosmetik & Kecantikan
   Makanan & Minuman
   Suami Isteri
   E-load & SMS
   Blog & Kedai Online
 
 
MINYAK KELAPA DARA ASLI
 
 
 
Bookmark and Share
    Definisi Minyak Kelapa Dara     Minyak Kelapa Dara (Untuk Kesihatan)  
             
    Komposisi Kimia     Kenyataan Pakar  
             
  Standard Kualiti   Minyak Kelapa Dara & H1N1
             
    Khasiat Minyak Kelapa Dara     Tips Penggunaan Minyak Kelapa Dara  
             
    Testimoni Pengguna     Video Testimoni  
             
    Tips Penggunaan Suami Perkasa     Tips Penggunaan Isteri Anggun  
             
    Kajian (Tocotrienol dalam Minyak Kelapa Dara)     Kes Study Alzheimer (Nyanyuk)- Malay / English  
             
    Sumber Rujukan :- Buku     Panduan Produk (Herba & Penyakit)  
             
    Beli Produk     Download Flyers  
 
 Minyak Kelapa Dara Double Premium (VCOP)
 Minyak Kelapa Dara Perisa Pandan (VCOPD)
 Minyak Kelapa Dara Perisa Lemon (VCOL)
 Minyak Kelapa Dara Perisa Halia (VCOG)
       
 
 

Apakah kebaikan dan kelebihan Minyak Kelapa Dara untuk Kesihatan Anda ?

Kenapa minum Minyak Kelapa Dara ? (Mesti baca)   Resdung & Alahan
Kelebihan VCO   Retak pada tumit kaki
Penyembuhan Alami   Luka kemalangan, luka dan kudis
Metabolisma dan Energi   Kelemumur dan rambut gugur
Perlindungan dari penyakit   Buang lemak berlebihan-Kegemukan
Pencernaan dan penyerapan zat   Pembesaran Prostat
Ibu sedang mengandung   Ulser dan sembelit
Ibu dan bayi -susu   Pencegah sakit jantung
Susu ibu & MCFA   Darah tinggi
Bayi anda   Kencing Manis(Diabetes)
Parut pada kulit(bersalin)   Kelelahan Kronik & Athma
Awet Muda   Kanser
Keanjalan kulit   AIDS Treatment
Melindungi dan merawat kulit   Others Reserch
 
 

Diabetes Animation

 
 
Pembesaran Prostat

Pada umumnya lelaki dewasa mempunyai risiko di serang gangguan prostat semasa hidupnya. Gangguan prostat paling umum adalah benign prostaic hyperplasia (BHP)atau pembesaran prostat. Hampir 50% lelaki berumur antara 40-59 tahun dan sebanyak 90% orang yang berusia antara 70-80 tahun terserang gejala BHP ini. .Penyakit tersebut begitu menyebar sehingga hampir selalu menjadi kesan pasti ketika sesaorang meningkat tua. Adalah diketahui bahawa gaya hidup memainkan peranan penting bagi berlakunya BHP ini, dan ia merupakan masalah utama di negara barat..Lelaki yang tinggal di dunia yang kurang maju di mana makanan setempat diproduksi dan dikonsumsi biasanya tidak diganggu oleh penyakit ini..Namun punca sebenar penyakit BHP ini  belumlah diketahui. Teori paling popular memfokuskan pada male hormone dihydrostestosterone (DHT) sebagai penyebabnya. Dipercayai bahawa ketika kita meningkat tua lebih banyak testerone diubah menjadi DHT yang terkumpul. dalam kelenjar prostat. Hal ini menyebabkan prostat membesar, dan ia menekan uretha, (tabung di mana urine mengalir) dan pundi kencing sehingga menyebabkan sering kencing dan gangguan kencing, terutama diwaktu malam, Keadaan ini sering di kaitkan dengan radang kelenjar. Walaupun ia bukan penyakit kanser, tetapi ia berpotensi sebagai pendukung terjadinya penyakit ini, (kanser).

 Pengubatan yang munasabah untuk BHP adalah dengan membendung perubahan testerone menjadi DHT. Finasteride adalah sejenis ubat berfungsi dengan cara ini dan telah terbukti efektif. Pengubatan herba popular dan dipercayai dapat membendung pengaruh beracun pembentukan DHT yang berlebihan adalah saw palmetto.Tanaman iklim subtropika ini ditemukan di daerah Amerika Tenggara. Orang Indian asli Florida dan orang terdahulunya menggunakan berries dan tanaman ini sebagai ubat rakyat untuk menyembuhkan gangguan reproduksi, atau penyakit saluran kencing dan selsema. Pada wanita ia digunakan untuk memasok susu ibu dan meredakan haid yang menyakitkan.

 Penelitian menunjukkan bahawa saw palmetto berries sangat efektif dalam mengurangi gangguan BHP. Jika dibandingkan dengan proscar (ubat BHP yang banyak diformulakan), saw palmetto lebih efektif dalam meredakan gejala prostat. Banyak penelitian telah menunjukkan bahawa saw palmetto sangat efektif hampir 90% pada waktu haid diantara minggu ke-4 hingga minggu ke-6 minggu. Sebaliknya proscar hanyalah efektif dalam meredakan gejalanya kurang 37% setelah mengambil ubatnya selama setahun. Diyakini bahawa saw palmetto tidak mempunyai kesan sampingan. Sebaliknya proscar mungkin menyebabkan impotensi, penurunan keinginan (libido) seksual dan kelahiran cacat. Saw palmetto telah mendapatkan reputasinya diantara para ahli perubatan kesihatan alternatif dan konvensional sebagai satu pengubatan efektif untuk BPH.Ia merupakan satu herba yang telah diakui oleh pengubatan konvensional sebagai selamat dan efektif.

 Pengaruh-pengaruh pengubatan saw palmetto boleh didapati terutama sekali dari asam lemak di dalam berry. Menarik untuk diperhatikan bahawa saw palmetto merupakan kelompok palm dan berries dan ia merupakan diantara species kelapa. Didapati banyak asam lemak pada saw palmetto berries merupakan MCFA yang serupa dengan MCFA di dalam kelapa. Dr Jon Kabara, seorang ahli biokimia lemak(lipid), menegaskan bahawa asam lemak saw palmetto barries berupaya menghambat pembentukan hormon DHT. Maka demikianlah juga dengan asam lemak pada minyak kelapa. Kesimpulan yang dapat dibuat adalah minyak kelapa seharusnya sama efektifnya bahkan lebih efektif dalam mencegah dan mengubati BPH sebagaimana ekstrak saw palmetto. 

Ulser dan sembelit

Sebahagian dari ulser selalunya disebabkan oleh virus Herpes simplex type 2. Ia akan menyerang apabila keadaan immuniti sesaorang itu rendah seperti ketika sakit, demam, selsema, kencng manis, ketika datang haid, stress dan sebagainya, sementara sembelit pula adalah disebabkan oleh kekurangan air, kurang serat, tindak balas ubat/bahan kimia, sikap membuang air yang tidak betul, kanser usus, selepas pembedahan atau mengandung.

Pada umumnya  dengan pengambilan Minyak Kelapa Dara akan meredakan sakit, disamping dapat mengurangkan radang dan munyurutkan bengkak bagi pengidap ulser. Kandungan lauric asid dan capric asid (yang bersifat antimikrobial) yang tinggi dalam Minyak Kelapa Dara membantu meningkatkan daya tahan disamping bertindak sebagai antibiotik yang baik dalam tubuh.
Bagi pengidap sembelit, Minyak Kelapa Dara boleh melawaskan di samping membantu merawat luka dalaman seperti buasir.

Testimoni : Koma

 

Pencegah sakit jantung

Seperti yang diterangkan sebelum ini, minyak kelapa tidak meningkatkan kadar kolesterol darah maupun kadar triglyserid dan gumpalan darah yang berlebihan.  Bahkan ia dapat merangsang metabolisma, yang dengannya dapat merendahkan kadar kolesterol. Hasil penyelidikan dari tahun 1970 hingga tahun 1980 menunjukan bahawa minyak kelapa baik untuk jantung meskipun pada waktu itu lemak jenuh dituduh dapat meningkatkan resiko sakit jantung.  Pengambilan minyak kepala terbukti mempunyai banyak pengaruh yang berhubungan dengan penurunan risiko sakit jantung dibandingkan dengan minyak makan lainnya.  Minyak kelapa juga dapat menurunkan timbunan lemak tubuh, mempertinggi angka kelangsungan hidup, mengurangi pembentukan gumpalan darah, memperkecil radikal bebas didalam sel, menurunkan kadar kolesterol dalam darah dan hati, menambah cadangan antioksidan didalam sel dan menurunkan kadar kemungkinan terjadinya sakit jantung pada masyarakat.  Dengan mengkonsumsi minyak kelapa akan mengurangkan kemungkinan berlakunya serangan penyakit jantung.

 Berdasarkan bukti ini maka minyak kelapa dipandang sangat baik untuk jantung atau setidak-tidaknya tidak berbahaya terhadap jantung.  Namun ada satu faktor yang mengungkapkan bahwa minyak kelapa bukan hanya tidak berbahaya tetapi berperanan amat penting dalam memerangi sakit jantung.  Kerana begitu luar biasanya peranan minyak kelapa maka ia dijangkakan akan segera menjadi senjata baru yang ampuh dalam melawan sakit jantung.

 SAKIT JANTUNG DAN DARAH TINGGI

 Untuk memahami bagaimana minyak kelapa boleh membantu mencegah sakit jantung, maka kita perlu mempunyai pemahaman asas tentang bagaimana penyakit jantung berkembang.  Sakit jantung adalah disebabkan oleh pengerasan pembuluh darah (atherosclerosis) yang terjadi melalui pembentukan plak dalam pembuluh darah tersebut.  Kalau ditanyakan pada kebanyakan orang apa penyebab atherosclerosis, mereka akan memberitahu kerana terlalu banyak kolesterol dalam darah.  Idea ini dinamakan hipotesis kolesterol atau lipid dari sakit jantung.  Pada masa ini idea tersebut masih disebarkan secara lantang dalam media popular oleh industri kacang kedelai, sedangkan sebenarnya teori ini tidak sesuai dengan pemerhatian klinikal atau penelitian ilmiah dan ia telah digantikan oleh hipotesis respon ke luka (response to injury hypothesis).

 Apa penyebab terbentuknya plak dalam pembuluh darah dan aterosklerosis yang dapat berkembang?  Umumnya selalu terfikir bahwa pengerasan pembuluh darah, biasanya dihubungkan dengan kolesterol.  Namun kolesterol tidak hanya berada secara bebas didalam pembuluh darah tetapi dapat menetap secara tiba-tiba dimana saja didalam pembuluh darah.  Kolesterol digunakan oleh tubuh untuk menambal dan memperbaiki luka-luka pada dinding pembuluh darah.  Bahkan, sebenarnya kolesterol tidak diperlukan secara khusus untuk aterosklerosis (pembentukan plak).  Bertentangan dengan kepercayaan yang popular, komponen utama plak pembuluh darah bukanlah kolesterol namun protein terutama sekali jaringan bekas luka.  Beberapa pembuluh darah yang mengalami aterosklerosis mengandungi sedikit atau tidak mengandungi kolesterol sama sekali.  Menurut hipotesis respon ke luka, sebagian aterosklerosis berkembang sebagai hasil luka pada lapisan dalam dinding pembuluh darah.  Luka boleh terjadi kerana beberapa sebab seperti keracunan, radikal bebas, virus atau bakteria.  Kalau penyebab lukanya tidak dihilangkan, ia akan mengakibatkan kerosakan selanjutnya dan selama gangguan dan peradangan tetap terjadi, jaringan luka terus berkembang. Protein penggumpal darah khusus dinamakan platelets bersikulasi secara bebas di dalam darah.  Apabila ia menemui sebarang kesan luka ia akan  menjadi lengket dan melekat antara satu dengan yang lainnya pada jaringan yang rosak, bertindakbalas seperti sebuah perban untuk memudahkan penyembuhan.  Ini adalah cara bagaimana gumpalan darah terbentuk.  Luka dari sumber manapun memicu platelet untuk menggumpal dan sel pembuluh darah melepaskan senyawa yang merangsang pertumbuhan sel otot di dalam dinding pembuluh darah.  Satu campuran kompleks dari jaringan luka, platelet, kalsium, kolesterol dan trigliserid bersama-sama bekerja untuk menyembuhkan luka.  Maka dari jaringan serat tersebut menjelaskan bahawa bukan kolesterol sahaja yang membentuk bahan pokok dalam plak. Timbunan kalsium dalam plak yang menyebabkan pengerasan pembuluh darah dan ini merupakan cirri aterosklerosis.

 Bertentangan dengan kepercayaan yang popular, plak tidak hanya menempel disepanjang bagian dalam saluran pembuluh darah seperti lumpur dalam selang taman dirumah.  Tetapi plak tumbuh didalam dinding pembuluh darah, dan menjadi sebahagian dari dinding pembuluh darah itu sendiri.  Dinding pembuluh darah dikelilingi oleh lapisan otot melingkar kuat yang mencegah plak agar tidak meluas keluar.  Kerana plak tumbuh berkembang, sedangkan tidak dapat meluas ke luar pembuluh, maka akan mendesak ke dalam dan menutup lubang pembuluh darah, sehingga mempersempit pembuluh darah dan menutup aliran darah.

 Platelet berkumpul di sekitar luka untuk membentuk gumpalan-gumpalan darah, menutup lubang pada pembuluh yang rusak.  Namun kalau darahnya cenderung menggumpal, gumpalan akan terus berkembang sampai akhirnya akan menghambat aliran pada pembuluh darah.  Akhirnya pembuluh darah yang telah sempit kerana plak akan dengan mudah tersumbat oleh gumpalan darah tersebut. Jika  proses ini terjadi pada pembuluh darah koroner yang menuju jantung, maka ia biasa dikenali sebagai serangan jantung.  Kalau terjadi pada pembuluh darah carotid yang menuju ke otak, akibatnya adalah apa yang disebut sebagai stroke.  Atherosclerosis menyebabkan sakit jantung dan gangguan kardiovaskular lainnya.

Kencing Manis(Diabetes)

Salah satu dari beberapa penyakit masyarakat moden adalah diabetes. Penyakit ini telah meningkat kurang dari satu abad yang lalu kepada keadaan yang perlukan  perhatian serious. Sekarang diabetes menjadi pembunuh keenam terbesar di Amerika. Diabetes tidak hanya boleh menyebabkan kematian namun boleh menyebabkan sakit beberapalain seperti sakit buah pinggang, sakit jantung, tekanan darah tinggi, stroke, katarak, kerosakan saraf, kehilangan pendengaran dan kebutaan. Diperkirakan bahawa 45% penduduk berisiko diserang penyakit ini (diabetes).

 Secara mudah diabetes adalah penyakit yang berhubungan dengan gula dalam tubuh yang di kenal sebagai gula darah atau glukosa darah. Setiap sel didalam tubuh harus mendapatkan glukosa untuk memacu metabolisma. Sel menggunakan glukosa untuk memperkuat proses pertumbuhan dan pemulihan. Ketika memakan makanan, sistem pencernaan merubah banyak makanan menjadi glukosa yang kemudian dilepaskan dalam aliran darah. Hormon insulin, yang dikeluarkan oleh kelenjar pankreas, mengatur glukosa dari darah untuk disalurkan ke dalam sel sehingga dapat digunakan sebagai bahan bakar. Kalau sel tidak mendapat jumlah glukosa yang mencukupi sel akan menjadi ‘kelaparan’ dan akhirnya akan mati. Pada saat seperti ini, jaringan dan organ tubuh akan mula mengalami kerosakan. Itulah sebenarnya yang berlaku pada pesakit diabetes.

 Terdapat dua jenis diabetes yang utama, iaitu diabetes tipe I dan diabetes tipe II. Diabetes tipe I kadang-kadang dianggap sebagai diabetes remaja, iaitu diabetes yang bergantung kepada insulin. Diabetes jenis ini biasa bermula semasa kanak-kanak lagi dan ia adalah disebabkan oleh ketidakmampuan pankreas mengeluarkan jumlah keperluan insulin yang diperlukan oleh sesaorang. Sementara diabetes tipe II dikenali juga sebagai diabetes yang tidak bergantung kepada insulin. Diabetes jenis ini hanya berlaku pada ketika sesaorang sudah dewasa dan ia berlaku kerana sel tidak mampu menyerap kadar normal insulin yang dikeluarkan oleh pankreas. Dalam keadaan ini insulin bolehlah diumpamakan seperti anak kunci pada sebuah kunci mangga pada satu-satu daun pintu. Insulin berperanan sebagai anak kunci, membuka kunci mangga (masuk ke dalam sel) dan seterusnya membuka pintu untuk memudahkan glukosa masuk. Kalau kunci mangga nya diperbuat dari bahan yang tidak berkualiti dan ia rusak, anak kunci tidak lagi berfungsi, daun pintu tidak akan dapat dibuka. Inilah yang berlaku pada penderita diabetes tipe II. Insulin yang tersedia tidak lagi dapat membuka pintu kerana kunci mangganya rosak.  Bagi kedua-dua tipe diabetes ini paras glukosa di dalam darah meningkat sedangkan selnya tidak berfungsi lagi.  

Pada diabetes tipe I pankreas tidak mampu menghasilkan kadar insulin yang cukup  untuk menghantarkan glukosa berulang alik pada semua sel didalam badan. Pengubatannya adalah  dengan cara penyuntikan insulin sekali atau lebih sehari bersama dengan jadual pemakanan rendah gula yang ketat. Adalah dilapurkan bahawa sekitar 90% pengidap diabetes adalah dari tipe II dan 85% daripadanya adalah disebabkan oleh berat badan yang berlebihan. Walau bagaimana pun bagi kedua-dua tipe diabetes ini diet sangat penting samada bagi pesakit yang berada pada saat permulaan penyakit maupun dalam pengendaliannya. Sementara jenis makanan yang dimakan pula sangat mempengaruhi pesakit samada ia meningkatkan atau melindungi sesaorang dari diabetes.

 Suatu fakta yang menarik, orang-orang yang berada di kepulauan Pasifik yang memakan diet tradisional tidak pernah dilapurkan mereka mengidap sakit diabetes. Namun ketika mereka meninggalakan makanan aslinya dan menggantikannya dengan makanan ala barat, segala macam jenis penyakit datang, dan diantaranya adalah diabetes. Sebagai contoh apa yang terjadi pada penduduk Pulau Nautu di Pasifik Selatan. Selama berabad-abad mereka hanya bergantung kepada makanan yang berasaskan hanya pisang, ubi dan kelapa.

 Namun setelah ditemui di bumi mereka tompokan fosfat yang hasilnya membawa kepada kemakmuran serta  perubahan gaya hidup mereka, majoriti penduduk menggantikan pisang, ubi dan kelapa dengan makanan dari tepung halus, gula dan minyak sayur yang semasa prosesnya sudah mengalami banyak ubahsuai. Akibatnya muncullah penyakit yang tidak pernah muncul sebelumnya seperti diabetes dan yang lainnya. Menurut lapuran World Health Organisation (WHO), hampir separuh penduduk bandar Kepulauan Nautu yang berusia 30-64 tahun sekarang mengalami penyakit diabetes.

 Walau bagaimana pun para doktor telah berjaya membantu para pesakit untuk mengendalikan diabetes dengan menganjurkan para pesakit mereka mengamalkan diet rendah lemak, tinggi kabohidrat. Melalui diet tersebut mereka dapat membatasi kemasukan lemak sehingga 30% kalori. Karbohidrat kompleks seperti biji-bijian sempurna dan sayur-sayuran terdiri dari 50% sampai 60% kalori. Karbohidrat sederhana seperti tepung halus dan gula harus dielakkan. Ini kerana karbohirat memberikan ketegangan yang tak sepatutnya pada pankreas dan ini akan meningkatkan dengan cepat  gula darah pada paras yang membahayakan. Alasan untuk pengurangan lemak dan juga makanan manis adalah menambah pengurangan berat badan. Ini kerana berat badan berlebihan merupakan penyebab utama diabetes. Oleh sebab itu menurunkan berat badan adalah merupakan keutamaan. Disamping itu alasan lainnya untuk diet rendah lemak adalah mengurangi risiko sakit jantung yang merupakan kesan akibat umum dari penyakit diabetes.

 Terakhir, para penyelidik telah membuktikan bahawa pengambilan berlebihan minyak sayur suling menyebabkan penyakit diabetes.  Hal ini telah dikuatkan lagi dengan satu bukti kajian ke atas binatang  dimana ia telah berjaya menimbulkan diabetes dengan hanya memberi makan kandungan lemak poli tak jenuh yang cukup banyak. Kemudian dengan hanya membatasi pengambilan lemak, binatang-binatang tesebut  telah mengalami penyembuhan dari penyakitnya (diabetes). Kesimpulannya diet rendah lemak sangat efektif  dalam pengendalian diabetes.

 Saranan terbaru adalah mengurangi atau membatasi semua lemak. Lemak mono-tak jenuh seperti minyak zaitun, tidak ketara  mempengaruhi diabetes secara merugikan, maka diperkenankan digunakan pada kadar yang munasabah. Namun oleh kerana semua lemak termasuk minyak zaitun tinggi kandungan kalorinya, maka pengambilannya  tidaklah digalakkan. Walau bagaimanapun nampaknya minyak poli-tak jenuh dikelaskan sebagai minyak yang menimbulkan masalah. Penelitian ini menunjukkan bahwa ketika lemak poli-tak jenuh  dari diet disertakan didalam susunan selular, kemampuan sel untuk mendapatkan glukosa terganggu. Dengan kata lain ‘kunci mangga’ pada sel yang membuka pintu bagi glukosa untuk dimasuki memburuk  keadaannya ketika terlalu banyak minyak poli-tak jenuh di ambil didalam makanannya. Kemudian insulin tidak mampu membuka pintunya. Minyak poli-tak jenuh teroksidasi dengan mudah  dan dirusak oleh radikal bebas. Lemak dengan segala jenisnya, termasuk minyak poli tak jenuh, digunakan sebagai hambatan pembendung bagi membrane sel. Lemak poli-tak jenuh teroksidasi dalam membrane sel boleh mempengaruhi secara merugikan fungsi selnya, termasuk kemampuannya dalam memperkenankan hormon, glukosa dan zat lainnya untuk mengalir ke dalam dan keluar selnya. Maka dari itu, diet yang tinggi pada minyak sayur poli-tak jenuh sulingan meningkatkan diabetes. Diet yang rendah pada minyak tersebut akan membantu menghilangkan gejala-gejalanya kerana semua lemak berpotensi menambah berat badan. Maka dari itu adalah sangat baik untuk menghindarinya.

 Begitupun dalam hal ini masih ada lemak yang boleh dimakan oleh penderita diabetes tanpa rasa takut. Lemak itu adalah minyak kelapa. Minyak kelapa tidak menyebabkan diabetes dan ia dapat membantu mengatur gula darah, sekaligus mengurangi pengaruh penyakit diabetes. Orang Nautu mengambil banyak minyak kelapa selama beberapa generasi dan tidak pernah dijumpai penyakit diabetes, namun ketika mereka mengganti dengan makan dari minyak lain hasilnya adalah bencana.

 Satu  hal yang menarik minyak kelapa tidak menuntut produksi enzim insulin dari pankreas. Dengan adanya pengurangan pada proses dalam tubuh selama waktu makan tersebut, sedangkan insulin tetap dikeluarkan dengan banyak, maka akan memudahkan organ tubuh berfungsi lebih efisien. Minyak kelapa juga membantu memberi energi kepada sel kerana ia  mudah dapat diserap tanpa memerlukan enzim atau insulin. Minyak kelapa telah terbukti dapat memperbaiki sekresi insulin dan pendayagunaan glukosa darah. Minyak kelapa pada makanan meningkatkan dan memperbaiki aksi serta keupayaan insulin menghantarkan glukosa berulang alik diantara sel, bila dibandingkan dengan minyak-minyak lain.

 Dalam Journal of the Indian Medicine Association  melapurkan bahawa diabetes tipe II di India telah meningkat pada ketika orang mengabaikan minyak tradisional mereka, minyak kelapa kerana lebih memilih minyak sayur poli-tak jenuh yang telah dipromosikan  “baik untuk jantung”. Para pengarang berkomentar tentang hubungan antara minyak poli-tak jenuh dengan diabetes dan menganjurkan meningkatkan konsumsi minyak kelapa sebagai kaedah untuk mencegah diabetes.

 Salah satu akibat diabetes adalah berkurangnya energi yang berhubungan dengan ketidakmampuan sel untuk mendapatkan  glukosa yang diperlukan. Tanpa glukosa untuk memperkuat aktiviti selular, metabolisma  menjadi lambat dan seluruh tubuh terasa lelah.

 Olahraga telah dianjurkan sebagai satu kaedah untuk membantu penderita diabetes mengendalikan gula darahnya. Salah satu alasan mengapa olahraga bermanfaat adalah bahawa ia meningkatkan metabolisma. Angka metabolisma yang lebih cepat akan merangsang penambahan pengeluaran insulin yang diperlukan dan meningkatkan penyerapan glukosa di dalam sel. Oleh itu ia akan dapat membantu samada penderita diabetes tipe I maupun penderita diabetes tipe II.

 Minyak kelapa juga dapat meningkatkan angka metabolik yang menyebabkan tubuh membakar lebih banyak kalori yang bererti akan menambah penurunan berat badan. Oleh itu penurunkan berat badan dapat dilakukan dengan hanya menambahkan minyak kelapa ke dalam makanan. MCFA pada minyak kelapa dikirim secara langsung ke hati untuk diubah menjadi tenaga dan tidak ke dalam tubuh sebagai jaringan lemak.

 Penderita diabetes sebaiknya menghindari konsumsi semua lemak, kecuali minyak kelapa, kerana ia dapat membantu menstabilkan kadar glukosa darah dan membantu mengurangi berat badan yang berlebihan. Tidak keterlaluan kalau dikatakan bahawa minyak kelapa adalah minyak yang sebaiknya dimakan penderita diabetes.

 
 

KETONE ASID : Kaya dengan ketone asid di mana dianggarkan lebih dari 60% terdapat dalam minyak kelapa dara, yang akan ditukar sebagai tenaga di dalam badan (ketone energy). Ianya lebih halus dan mudah diserap dan digunakan sebagai tenaga berbanding glukosa yang memerlukan gabungan insulin untuk dicerna ke dalam sel sebagai tenaga (sel tubuh, neuron sel otak, nefron sel buah pinggang sel beta & alfa kelenjar pankreas dan lain-lain).
 

ANTIOKSIDAN : Minyak kelapa dara mengandungi antioksidan yang sangat hebat iaitu tocopherol dan tocotrienols.  Kajian mendapati tocotrienol 50 kali ganda lebih berkesan berbanding tocopherol. Ia berfungsi menstabilkan radikal bebas yang terdapat dalam tubuh manusia. Radikal bebas ini, jika tidak distabilkan akan menyebabkan molekul oksigen yang kehilangan 1 cas negatif elektron akan membunuh sel-sel dalam badan dan seterusnya akan menjadi punca berbagai-bagai penyakit kronik.

 

MONOLAURIN & MONOCAPRIN : Di dalam Minyak kelapa dara mengandungi capric & lauric asid secara purata 55% yang apabila diminum akan berubah di dalam badan menjadi monolaurin & monocaprin yang menyamai susu ibu di mana, ia boleh menguatkan pertahanan tubuh badan serta membunuh kuman, kulat, cacing dan virus.

 
MINYAK KELAPA DARA DOUBLE PREMIUM
 

Info Produk

Beli Produk

 

Info

Sesuai untuk diminum, disapukan pada kulit, sebagai bahan pengilat rambut atau boleh digunakan untuk hubungan suami isteri dengan menyapukannya ke seluruh badan.

 
 

MINYAK KELAPA DARA DOUBLE PREMIUM

KOD : GST-VCOP

Berat : 150ml

Harga Runcit : RM 40.00 (inc. GST6%)

 

Bahan-bahan

Minyak Kelapa Dara Asli

 
 
 

Info Produk

Beli Produk

 

Info

Sesuai untuk diamalkan oleh semua golongan usia samada muda atau tua.

 
 

KAPSUL MINYAK KELAPA DARA CVCO

KOD : GST-CVCO

Berat : 500mg x 70 biji

Harga Runcit : RM 40.00 (inc. GST6%)

 

Bahan-bahan

Minyak Kelapa Dara

 
 
 
 
 

 

The information on this website is not intended to diagnose, treat, cure, or prevent disease or to replace a one-on-one relationship with a qualified health care professional and is not intended as alternative to medical advice or other professional healthcare provider. It is intended as a sharing of knowledge and information from the research and experience of herbal practitioner and our community.  If you may be suffering from any medical condition, or experiencing symptoms or health problems, you should seek immediate medical attention consult  your qualified health care professional. Never delay seeking medical advice, disregard medical advice or discontinue medical treatment because of information on this website.

 
IBU PEJABAT BIOASLI
No. 15 Jalan PPSL 1
Pusat Perniagaan Sungai Lias
45300 Sungai Besar, Selangor Darul Ehsan Malaysia
Tel: +603-3224 8721  Fax : +603-3224 2321 
Email : desaku@streamyx.com
DESAKU MAJU MARKETING
(SA0030870-W)
Kilang No. 1, IKS Taman Sri BNO
45200 Sabak Bernam ,Selangor Darul Ehsan Malaysia
Tel: +603-3213 8046
BioAsli  ©  Copyright 2005-2013  All Rights Reserved

 

Rangkaian Ahli

Kami menyediakan pelbagai menu untuk kemudahan anda

  Lupa ID & Kata Laluan
  Malay Version
  English Version
  Arabic Version

Ikut Kami Di

 

Keajaiban Minyak Kelapa Dara

Video : Klik Foto

Dr . Bruce Fife

Cancer & thyroid vs Virgin coconut oil

Dr . Newport

Penyakit Alzhimer sembuh dlm 37 hari

A Case study..click

Dr . Marcola

Experience the many benefit of v.coconut oil

More info..click

Dr.Howard

Virgin Coconut Oil health benefits for the body

Ressa

Weight loss with virgin coconut oil

Wak Saujud

Kencing Manis & Gout

Anak En.Azhar

Eczema sejak kecil, kini berangsur pulih.

Keluhan Isteri

Fahamilah wahai parasuamiku..

Sakit kulit

Psioriasis - kulat

Dr.Bambang

Prostat dan kesihatan

Testimoni

Resdung & Alahan

Prof. Dr.Maray

Vco the best of oil

World Model

VCO for hair & body lotion

Pn.Ana - JB

Luka kemalangan & gestrik

Mr. Alex

Coconut oil - boosts energy, boosts metabolism and is the safest oil

Justin Kunst

How to get a Faster Metabolism with Coconut Oil

Reduce Fat

Coconut Oil & Coffee and Ketosis-Amazing results!

Makes You Younger!

Secret Miracle "Trick"

Coconut Oil Diet 2011

Diet solution

Coconut Oil for Hair

Hair Secrect

Ian Blair Hamilton and Cassie Bond

Our story - Alzheimers' and Coconut Oil