No Telefon Syarikat

   

Lupa ID & passward

 
Dibuka 8.30am hingga 6.00pm

  603 - 3224 8721     Cik Ina
  019 - 3880098        Pn Ana
  019- 7725338         Pn. Zainun
  Fax : 603-3224 2321

  Hantar email

 
 

20 Ahli Terbaru Bio-asli

 
 
 
 

 • Minyak Habbatus Sauda.
    Difinasi Minyak Habbatus Sauda.
    Komposisi Kimia dan biokima Minyak Habbatus Sauda.
    Sifat-sifat pharmakologi dan toxikologi Habbatus Sauda.
    Hadis Nabi dan kenyataan pakar berkenaan Habatus Sauda.
    Manfaat dan kelebihan ( Lebih 100 bahan aktif dalam habatus sauda).
    Alahan alergi-Research papaer.
   

   

  “HABBATUS SAUDA- UBAT SEGALA PENYAKIT KECUALI MATI "
  (Sahih Bukhari)
 • KLASIFIKASI SAINTIFIK

   Nigella sativa tergolong dalam kelas Magnoliophyta, oder Ranunculales, famili Ranunculales, genus Nigella dan species N.sativa.

   

  Klasifikasi saintifik

   

   Kingdom  : Plantae
  Division : Magnoliophyta
  Order  : Ranunculales
  Famili  : Ranunculales
  Genus : Nigella
  Species : N.sativa

   

     Dalam bidang botani ia dipanggil Nigella sativa.

   

  KOMPOSISI KIMIA

  .

   

  Biji habbatus sauda’ mengandungi 1.5% minyak teruap, sementara 37.5% minyak tak teruap. Disamping itu ditemui juga albumen, gula, asid organic, dan glucoside melanthin metarbin.

   

  KOMPOSISI MINYAK.

   

  Habbatus sauda’ mengandungi kandungan asid lemak essential yang tinggi yang sangat mustahak untuk kesihatan optima tubuh. Asid ini  tidak boleh diproses guna  (disintesis) oleh tubuh badan dalam jumlah yang mencukupi. Oleh itu kehadirannya dalam habbatus sauda’ sangat bermanaafat jika diambil untuk membantu tubuh mendapatkan sumber kesihatan.

   

  Persediaan perubatan mengandungi linoleic dan linolenic asids telah digunakan secara meluas untuk merawat menurunkan paras kolesterol darah, eczema, dan penyakit kulit, tekanan pra-haid, berbagai tumor, penyakit pembekuan darah (arterio-thrombotic diseases), rheumatoid arthritis dan sclerosis.

   

   

    

  ANALISA VOLATILE OIL

   Analisa  ke atas kandungan volatile oil (essential oil) di dalam habbatus sauda’ memperlihatkan kandungan bahan-bahannya telah terbukti berkesan memberikan tindakbalas berikut. Bijinya yang mengandungi satu daripada empat volatile oil mengandungi komposisi berikut  :-

   

   Keputusan Analisa Volatile Oil

   

  Volatile Oil

  Peratus (%)

  Sifat-sifatnya

  Cymene

  32 %

  Digunakan kerana keupayaannya bertindak menghilangkan sakit pada pengidap rheumatism

  Pinene

  3 %

  Jika termakan boleh memberikan sedikit kesan expectorant dan kesan colic. Jika digunakan pada bahagian luaran ia memberikan kesan seperti Cymene.

  Carbony

  25 %

  Mempunyai keupayaan sebagai antiseptic dan antibiologikal. Dari ujian lanjut ia disahkan berkesan terhadap organisma gram-positif dan juga organisma gram negative.

  Carvone

  0.05 %

  Diketahui mempunyai sifat anti-colic dan flatulence.

  Limonene

  27 %

  Berkesan dalam rawatan batukarang

  Nigellon

  semohiprepinon

  1.5 %

  Bila disapukan di dada atau terhidu ia meluaskan saluran pernafasan, menyerap kesakitan yang berpunca dari pengecutan muskular semulajadi (cramps ~ painful involuntary muscular contraction), meningkatkan suhunya, sekaligus mengurangkan kesan akibat bronchial athma dan batuk. Ia juga menghalang pengeluaran histamine

  Thymochinon

   

  Ia menghalang infeksi, menghilangkan kesakitan, merangsang gall bladder dan berperanan sebagai anti oksidan

   

  KANDUNGAN BIOKIMIA

   

   

  Secara ringkas kandungan biokimianya adalah seperti berikut:-

   

  Alanine

  Arginine

  Asid askorbik

  Asparagine

  Campesterol

  Carvone

  Cimene

  Cystine

  Asid dehidroaskorbik

  Thimohidroquinone

  Alpha spinasterol

  Asid eicosadienoik

  Glucose

  Asid Glutamik

  Glicine

  Iron

  Isoleucine

  Leucine

  D-limonene

  Lipase

  Asid linoleik

  Asid linolenik

  Lisine

  Methionine

  Asid miristik

  Nigellin

  Asid oleik

  Asid palmitik

  Phenilalanine

  Phitosterols

  Potassium

  Beta-sitosterol

  Asid stearic

  Alpha spinasterol

  Stigmasterol

  Tannin

  Threonine

  Thimohidroquinone

  Thimoquinone

  Triptophan

   

  SIFAT-SIFAT PHARMAKOLOGI dan TOXIKOLOGI HABBATUS SAUDA’

   

   Tindak balas pharmacologi ekstrak biji habbatus sauda’ (seperti sebahagian komponen aktifnya seperti volatile oil dan thimoquinone) dilapurkan memberikan kesan perlindungan terhadap nephrotoxicity (kesan komplikasi toksik pada buah pinggang) dan hepatotoxicity (kesan komplikasi toksik pada liver) akibat samada dari penyakit atau sumber kimia. Biji dan minyaknya dilapurkan mempunyai aktiviti-aktiviti seperti anti-inflammatory, analgesik, antipyretik, antimikrobial dan antineoplastik. Minyaknya mengurangkan tekanan darah tinggi dan menambah baik pernafasan. Perawatan ke atas tikus dengan menggunakan ekstrak biji habbatus sauda’ selama masa 12 minggu telah menemukan hasil perubahan haemogram yang meliputi penambahan packed cell volume (PCV) dan haeglobin (Hb) dan penurunan dalam  kepekatan plasma kolesterol,triglycerides dan glucose. Bijinya disifatkan sebagai sangat rendah dalam kandungan toksiknya. Pemerhatian ke atas ekstrak dan minyaknya telah menunjukkan ia tiada kesan negative terhadap hati dan buah pinggang. Namun kesan berguna dalam penggunaan biji dan thymoquinone ialah ia mempunyai keupayaan sebagai antioksidan dan cytoprotectif, juga kesannya ke atas setengah punca inflammation

   

   

  .

  Adalah dengan ini di tegaskan bahawa syarikat berhak untuk menentukan sebarang ketetapan atau sebarang perubahan terhadap semua perkara dan dalam apa juga keadaan dalam sistem ini, samada yang berkaitan dengan sistem pelan pemasaran, sistem pemberian komisyen, kadar peratus komisyen, jumlah produk, harga, kandungan, saiz dan bentuk persembahan produk, sebarang bentuk, jumlah dan nilai hadiah yang akan diberikan, serta menentukan status keahlian berdasarkan peraturan yang sedia dimaklumi oleh semua ahli, tanpa terlebih dahulu mendapat persetujuan dari mana-mana pihak. Segala hadiah atau komisyen atau apa jua imbuhan jika ianya tidak dituntut oleh ahli yang berkenaan selama jangka masa 2 tahun dari tarikh tawaran adalah dianggap ahli berkenaan tidak berminat atau menolak tawaran tersebut dan dengan itu tawaran tersebut akan terbatal  dan syarikat berhak untuk tidak memberi komisyen @ hadiah @ ganjaran tersebut. Walau bagaimanapun syarikat tetap berpegang teguh pada prinsip ketelusan, keadilan, kesaksamaan serta kebijaksanaan  dalam menentukan semua perkara di atas.

   
  Desaku Maju Marketing
  (SA0030870-W)
  NO.15 Jalan PPSL1
  Pusat Perniagaan Sg.Lias
  45300 Sg. Besar, Selangor, Malaysia
  Tel : 03-3224 8721  Fax : 603-3224 2321
  email : desaku@streamyx.com
  © Copyright 2005.   All Right Reserved