No Telefon Syarikat

   

Lupa ID & passward

 
Dibuka 8.30am hingga 6.00pm

  603 - 3224 8721     Cik Ina
  019 - 3880098        Pn Ana
  019- 7725338         Pn. Zainun
  Fax : 603-3224 2321

  Hantar email

 
 

20 Ahli Terbaru Bio-asli

 
 
 
 

Minyak Habbatus Sauda.
  Difinasi Minyak Habbatus Sauda.
  Komposisi Kimia dan biokima Minyak Habbatus Sauda.
  Sifat-sifat pharmakologi dan toxikologi Habbatus Sauda.
  Hadis Nabi dan kenyataan pakar berkenaan Habatus Sauda.
  Manfaat dan kelebihan ( Lebih 100 bahan aktif dalam habatus sauda).
  Alahan alergi-Research papaer.
HIDUP SIHAT
KHASIAT HABBATUS SAUDA’  PADA KESIHATAN

 Berikut adalah khasiat dan keupayaan penyembuhan habbatus sauda’ secara spesifik ke atas jenis-jenis sakit dan telah dibuktikan secara saintifik serta ujian klinikal.  

Kepala

Dada

Perut

Pinggang-kaki

Sakit kepala

Radang

Batu karang

Gout

Sakit gigi

Juandice

Batu hempedu

Keampuhan lelaki

Migraine

Batuk

Gastrik

Melancarkan peredaran haid

Kelemumur

Batuk kering

Ulser

Mencergaskan seksual

Kelumpuhan muka (facial palsy)

Bronkial asthma

Kardiak asthma

Merawat sisitem

Penghadaman

Sakit puan (mestris, ophoritis, indomeferitis

Amnesia

Paru-paru berair

Senggugut

 

Pengeluar kahak (expectorant)

Degupan jantung (palpitation)

Memusnah organisma dlm

Hati,limpa & buah pinggang

Sakit tuan

(Premature ejaculation)

Lumpuh

Menambah susu ibu

Membunuh

Parasit

Buasir (Haemorrhoids)

Selsema

Merawat sistem pernafasan

Chronic dysentry

 

Katarak

Cirrhosis of liver

Cirit birit

 

Radang gusi

Memperbaiki kontur buah dada

Colic

 

Gusi berdarah

 

 

 

Sakit telinga

 

 

 

Mencerdaskan mental

 

 

 

  Berikut adalah khasiat dan keupayaan penyembuhan serta fungsi habbatus sauda’ secara umum pada badan manusia dan telah dibuktikan secara saintifik serta ujian klinikal.   

Luka

Cold

Infeksi

Kulit kering

Psoriasis

Eczema

Alahan (allergies)

Bisa lebah dan tebuan

Gigitan anjing gila

Gatal kulit

Menguatkan kelenjar

Mengelakkan barah

Mengatasi kecacatan kulit

Diabetes mellitus

Anti-kulat

Anti-bakteria

Anti-oksidan

Anti-radang

Gigitan ular

Myrmecia

Eruptions

Puerperal fever

Sclerosis

Orchitis

Kutil (corns)

Ketuat (warts)

Sakit tulang (calluses)

Bengkak (swelling)

Masalah hempedu/hati

(bilious ailments)

Anti punca demam

(Anti-pyretic)

Sengal tulang (rheumatism)

Menghilangkan sakit (analgesic)

Menurunkan kadar kandungan darah

Antihistamin aktiviti-sesuai untuk

merawat allergik

  Habbatus sauda’ kaya dengan asid lemak poli tak tepu yang membantu mengeluarkan prostaglandin E1 yang fungsinya berkait rapat dengan perkara-perkara berikut :- 

Memperkuat sistem imunasi

Memperbaiki metabolisma gula

Melindungi dinding perut

Blood clots

Infeksi kulit

 

 

Jika diolah bersama antibiotic seperti streptomycin dan gentamycin habbatus sauda’ mampu merangsang seluruh aktiviti antibakteria.

 

Jika diolah bersama erythromycin, tobramycin, doxycydine dan ampicillin habbatus sauda’ menunjukkan fungsi antibakteria yang lebih kuat sehingga mampu membunuh E-Coli, organisma pathogen seperti Candida albicans, staphylococcus dan yis.

  

Jika diolah dengan bawang putih habbatus sauda’ berfungsi mengharmonikan kembali autoimmune disorder, dan menghalang  immune cells dari memusnahkan sel yang sehat. (Autoimmune disorder bererti keadaan dimana pesakit menderita akibat sistem tubuhnya sendiri menyerang fizikal tubuhnya.

 

Kandungan Habbatus sauda’ terutamanya asid lemak poli tak tepu juga merangsang penambahan pengeluaran prostaglandin E1, satu unsur seakan hormon yang berfungsi sebagai penstabil kepada beberapa fungsi pada tubuh badan seperti :-

i.     Fungsi otak

ii.    Fungsi saraf

iii.   Fungsi jantung

 

ALERGI – (Contoh Resdung dan Asthma)-Testimoni

 Alergi ialah perkataan yang digunakan untuk menggambarkan sebarang  keadaan, daripada serangan bersin dan mata berair pada hari panas, sehinggalah kepada ruam merah yang gatal dan pernafasan yang berdehit selepas mengusap haiwan kesayangan atau bibir dan lidah yang bengkak serta muntah-muntah selepas memakan kacang tanah. Secara ringkas, alergi bermaksud “tindak balas berubah” , iaitu tindak balas mekanisma pertahanan badan terhadap bahan-bahan yang biasanya tidak berbahaya. Alergi yang paling kerap berlaku ialah :

     i.                    Rinitis alergi dan gatal mata (alergi konjuntivitis)

ii.                   Asthma

iii.                 Ruam kulit  yang gatal

iv.                Alergi makanan

v.                  Alergi terhadap sengatan tebuan dan lebah.

vi.                Resdung

  BAGAIMANA ALERGI BERLAKU.

 Kejadian alergi bermula apabila sesaorang terdedah kepada sebarang alergen seperti hama rumah, haiwan peliharaan, debunga dan kulat yang mengakibatkan penghasilan antibodi alergi yang dipanggil imunoglobin E (IgE). Antibodi alergi imunoglobin (IgE) melekatkan dirinya kepada lymphocytes atau antigen yang dipanggil sel-masta. Sel masta  mengandungi histamine (sejenis protein), chemoatractants dan bahan kimia lain yang dipanggil leukotrin yang mampu mengembangkan salur darah dan mencerut otot licin (smooth muscle) yang mengelilingi laluan udara paru-paru. Sel masta yang dilekati oleh antibodi alergi imunoglobin (IgE) sebenarnya boleh ditemui pada seluruh kulit dan lapisan hidung, mulut, lidah, laluan paru-paru dan usus kecil. Ia (sel masta) yang dilekati oleh antibodi alergi imunoglobin (IgE) tadi akan pecah lalu membebaskan histamine, leukotrin dan chemoatractants yang akhirnya akan menghasilkan tindak balas alergi.  Sel masta juga akan menarik sel lain, terutamanya sel darah putih yang dipanggil eosinofil, menyebabkan radang dan kerusakan sel. Histamine dan leukotrin akan menyebabkan bersin dan rasa gatal serta bengkak pada kulit, dalam rongga paru-paru (laluan udara), dan dalam lapisan hidung. Ini menyebabkan benjolan gatal berwarna merah pada kulit, asma dan hidung tersumbat. Keadaan radang yang dirangsang oleh kehadiran eosinofil meningkatkan kepekaan lapisan hidung dan paru-paru dan menghasilkan simptom yang kronik.

 

AKTIVITI ANTI HISTAMINE-KESAN KEPADA ALAHAN (ALERGIK/RESDUNG)-Testimoni 

 

Histamine (hist = bererti ia terdiri dari keladak sisa (residue) histidine, sementara amine = kerana ia adalah vasoactive amine yang menyebabkan beberapa petanda  allegik (allergic symptoms) seperti radang dan pencerutan terhadap smooth muscle.

Histamine adalah sejenis protein yang penting yang menyebabkan kesan-kesan alergik. Sementara alergik adalah disebabkan oleh tindak balas immune terhadap bahan-bahan yang kebiasaannya tidak berbahaya seperti debunga dan habuk (biasa dikenali sebagai alergen) yang akan terlekat pada lymphocytes yang disebut sebagai antigen. Antigen yang bertindak balas itu ialah sel masta (mast cell).  Sebenarnya untuk berlakunya tindak balas ini molekul antibodi alergi immunoglobulin (IgE) yang bebas terapung, akan terlekat pada penerima permukaan sel masta (mast cell surface receptors). Sel masta tersebut dengan sendirinya bertidak balas dengan melepaskan  histamine, leukotrin dan chemoatractants yang akhirnya akan menghasilkan tindak balas alergi. 

Oleh kerana tindak balas tersebut hanya disebabkan oleh bahan yang sebenarnya tidak berbahaya pada tubuh, maka membiarkan sistem immunasi berkerja serta bertindakbalas terhadap unsur-unsur penyebab alergik tersebut bererti satu penganiyaan dan gangguan pada tubuh. Dengan itu penggunaan anti histamine akan dapat membantu tubuh supaya dapat hidup dengan lebih selamat dan selesa dengan sistem immune tidak perlu bertindak  secara silap.

Hasil kajian pakar-pakar perubatan sejak sekian lama mendapati bahawa nigellone adalah bahan aktif utama yang berjaya dipisahkan dari biji-bijian nigella sativa. Dr. Mahouz dan Dr. El-Dakhakny mendapati bahawa sifat-sifat kimia dan pharmacologinya sangat berkesan melindungi haiwan ujikaji mereka (guinea pigs) daripada histamine bronchospasm yang di induce.

Pada tahun 1960, telah dilapurkan bahawa crystalline nigellon telah di gunakan sebagai bahan merawat kanak-kanak dan juga orang dewasa yang menghidap bronchial asthma, dan mendapati bahawa ia mempunyai nilai therapeutic disamping tiada mengandungi bahan toksik. Walaubagaimana pun kesan tindak balasnya hanya dapat dilihat setelah beberapa hari.

Dalam tahun 1993, Dr Nirmal Chakravarty telah melakukan satu kajian untuk mempastikan samada crystalline nigellon berkemungkinan menyumbang sebagai agen penghalang pelepasan histamine

Perencatan terhadap pelepasan antigen-induced histamine dapat dilihat dalam gambarajah 1. Putih telur telah digunakan sebagai antigen. Konsentrasi nigellon pada kadar 11ug/mL memberikan 50 % keupayaan perencatan terhadap pelepasan histamine

 

                  Gambarajah : 1            

Bagi kompoun 48/80 yang dimasukkan (induced), histamine yang dilepaskan pada kadar yang hampir sama  seperti dalam kes nigellone (gambarajah 3). 50% perencatan pelepasan histamine telah berlaku pada kadar 15ug/mL

  

  Gambarajah : 2

 Garis lengkung kesan tindakan perencatan nigellon berbanding pelepasan histamine yang didorong oleh kalsium ionophore A23187 didapati adalah sama dengan pelepasan sebelumnya, tetapi pelepasannya didapati sedikit kurang sensitif  terhadap nigellon. Sebagaimana gambarajah 3, 26ug/mL nigellon menyebabkan perencatan 50 % pelepasan histamine.

  

  Gambarajah : 3

 Keupayaan nigellon sebagai agen penghalang serta perencat kepada pelepasan histamine berkemungkinan berpunca dari penghalangan protein kinase C dan pengurangan kepekatan intrasellular kalsium. Perencatan metabolisma tenaga oxidative (oxidative energy metabolism)  mungkin juga memainkan peranan.          

Adapun kesan nigellon ke atas pelepasan histamine yang didorong oleh stimulasi protein kinase C juga mengakibatkan terhalangnya penghasilan protein kinase C pada sel yang lain. Oleh kerana protein kinase C sangat signifikan dalam tindakbalas secara biologi termasuk menggalakkan pembentukan kanser maka dapatlah disimpulkan bahawa ia dilihat sangat berpotensi jika digunakan sebagai bahan utama anti kanser.

KEUPAYAAN SEBAGAI ANTI TUMUR

Pada tahun 1998 sekumpulan saintis dari The college of pharmacy, university of Kentucky, USA,  mengkaji secara aktiviti in vitro anti tumour pada blackseed mentah (crude) dan juga komponen blackseed yang telah disaring. Dua komponen penting yang disaring adalah thymoquinone (TQ) dan dithymoquinone (DIM).

 

Gambarajah 4. Thymoquinone dan Dithymoquinone

Gambarajah 4. Struktur formula thymoquinone ( TQ) dan dithymoquinone (DIM )

Dalam kajian ini komponen  mentah dan ekstrak minyak blackseed dan juga quinines TQ dan DIM yang disaring dinilai in vitro bagi menentukan tahap toksik terhadap pancreatic adenocarcinoma cell line CFPAC-1 manusia, uterine sarcomacell line MES-SA dan varian MDR, Dx5 , leukekik cell line K562 manusia dan MDR varian R7.

Kadar toksik TQ dan DIM  dibandingkan dengan standard rawatan kanser, doxorubicin DOX and etoposide, ETP. Kedua-dua drug tersebut telah terbukti berkesan mengurangkan in vitro cytoxicity bagi sel yang menghasilkan bahan radikal.

Kajian ini mendedahkan yang quinines TQ dan DIM, dua kandungan penting Nigella sativa, sangat  memusnahkan (cytotoxic) untuk beberapa jenis sel in vitro manusia. Begitu juga kedua-dua TQ dan DIM sama kesan pemusnahnya untuk MDR sel tumor. Ini memberikan pengharapan bahawa ia mungkin berguna sebagai ubat anti kanser disamping berguna untuk merawat MDR tumor resistant.

Kandungan aktif biji-bijian nigella sativa yang mengandungi sebahagian asid lemak dikaji tentang aktiviti anti tumurnya berbanding Ehrlich ascites carcinoma (EAC), sel Dalton’s lymphonia ascites (DLA) and Sarcoma-180 (S-180). Haiwan yang menerima sel EAC dan black seed didapati tetap normal tanpa tanda-tanda kesan pembentukan tumor. Keadaan ini menjelaskan bahawa bahan aktif mempunyai kesan keupayaan sebagai anti tumor berbanding EAC.Hasil dari kajian juga mendapati bahawa haiwan yang menerima sel DLA dan black seed menunjukkan bahwa bahan aktifnya mampu menghalang perkembangan dan pembentukan tumor sekitar kurang dari 50 % berbanding dengan haiwan yang tidak menerima bahan aktif berkenaan.     

 

.

Adalah dengan ini di tegaskan bahawa syarikat berhak untuk menentukan sebarang ketetapan atau sebarang perubahan terhadap semua perkara dan dalam apa juga keadaan dalam sistem ini, samada yang berkaitan dengan sistem pelan pemasaran, sistem pemberian komisyen, kadar peratus komisyen, jumlah produk, harga, kandungan, saiz dan bentuk persembahan produk, sebarang bentuk, jumlah dan nilai hadiah yang akan diberikan, serta menentukan status keahlian berdasarkan peraturan yang sedia dimaklumi oleh semua ahli, tanpa terlebih dahulu mendapat persetujuan dari mana-mana pihak. Segala hadiah atau komisyen atau apa jua imbuhan jika ianya tidak dituntut oleh ahli yang berkenaan selama jangka masa 2 tahun dari tarikh tawaran adalah dianggap ahli berkenaan tidak berminat atau menolak tawaran tersebut dan dengan itu tawaran tersebut akan terbatal  dan syarikat berhak untuk tidak memberi komisyen @ hadiah @ ganjaran tersebut. Walau bagaimanapun syarikat tetap berpegang teguh pada prinsip ketelusan, keadilan, kesaksamaan serta kebijaksanaan  dalam menentukan semua perkara di atas.

 
Desaku Maju Marketing
(SA0030870-W)
NO.15 Jalan PPSL1
Pusat Perniagaan Sg.Lias
45300 Sg. Besar, Selangor, Malaysia
Tel : 03-3224 8721  Fax : 603-3224 2321
email : desaku@streamyx.com
© Copyright 2005.   All Right Reserved