desaku_bioasli@yahoo.com

+603-3224 8721

No. 15 Jalan PPSL 1, Pusat Perniagaan Sungai Lias, 45300 Sungai Besar, Selangor Darul Ehsan

Promosikan Web Refferal Anda...KLIK DISINI...

Utama     Syarikat     Produk     Daftar Keahlian     Beli Online     Usahawan Online     Pelan Pemasaran     Berita & Aktiviti     Stokis     Hubungi Kami         

 
 

Lupa Katalaluan?

 

 
     

Pilih Bahasa :

BM

EN

 
 
 

PENGENALAN HERBA KUNYIT PUTIH

       
  Nama Tempatan : Kunyit Putih  
  Nama Saintifik : Kaempferiae Rotundae Rhizoma  
  Nama Lain

: Jawa: kunci pepet, temu rapet, ardong (jawa), kunir putih (sunda). Madura: konce pet. Melayu: temu putri, t. rapet.

 
  Famili : Zingiberaceae  
 
Penyakit Yang Dapat Diubati : Rimpang rasanya pahit, sifatnya sejuk. Berkhasiat antiradang, peluruh kentut (karminatif) dan mempercepat penyembuhan luka.
 

Huraian : Kunci pepet atau kunir putih sering disebut "kunyit putih" atau "Curcuma alba", sebutan nama latin yang salah. Kerana daunnya bercorak indah dan tumbuhnya tidak tinggi maka sosoknya menyerupai tanaman hias sehingga sering ditanam di pekarangan atau di dalam pot. Kunci pepet juga boleh dijumpai tumbuh liar di beberapa tempat di bahagian timur Jawa sampai ketinggian kurang dari 750 m dpl. Selain digunakan sebagai campuran jamu tradisional, kunci pepet juga sering digunakan untuk kosmetik tradisional. Ada dua fase tumbuh kunci pepet. Yang pertama disebut fase vegetatif, iaitu pertumbuhan normal seperti biasa dengan daun dan batang semu. Yang kedua, iaitu fase generatif. Pada fase ini yang terlihat hanya bunga-bunganya saja.

Tanaman ini terdapat pada dataran rendah dengan ketinggian kurang dari 750 m dpl. Banyak ditemukan di Sumatera dan Jawa. Selain itu, juga ditemukan di India, Srilanka, dan Malaysia. Terna tahunan dengan tinggi 30-70 cm ini tumbuh merumpun dengan batang semu yang tumbuh dari rimpangnya. Daun tunggal, helaian daun berbentuk lanset, panjang 20-30 cm, lebar 7,5-10 cm, ujung runcing, pangkal berpelepah, tepi rata, warnanya hijau muda dengan bahagian tengah bercorak warna coklat. Bunga keluar dari rimpang dengan batang semu yang amat pendek. Bunga boleh tumbuh berkumpulan, sering mekar beberapa kuntum sekaligus, warnanya ungu muda kemerahan. Akarnya berdaging membentuk rimpang yang tidak terlalu besar, iaitu seukuran telur puyuh. Dari rimpang induk keluar akar-akar kasar yang ujungnya terdapat anakan rimpang yang berair dan tampak tumbuh berkumpulan menutupi rimpang induk. Jika rimpang dibelah terlihat warnanya putih pucat, berserat halus, dan rasanya pahit. Jika telah keluar bunga, menandakan rimpang siap di panen. Umbi muda bisa dijadikan lalap. Perbanyakan dengan rimpang.

 

 

BAHAGIAN YANG DIGUNAKAN

 

Bahagian tanaman yang digunakan sebagai ubat adalah rimpangnya.

INDIKASI Rimpang digunakan untuk mengatasi: gangguan pencernaan, sakit perut, perut mulas, dan bengkak kerana memar, terseliuh

CARA PEMAKAIAN Untuk pemakaian luar, gunakan parutan rimpang untuk menurap bahagian tubuh yang memar, terseliuh, dan bisul yang sulit pecah. Setelah digiling halus menjadi serbuk, rimpang induk yang telah dikeringkan boleh digunakan sebagai bedak.

CONTOH PEMAKAIAN DI MASYARAKAT Bengkak, memar, bisul Cuci bersih rimpang induk kunci pepet yang segar, lalu tumbuk sampai halus. Jika menggunakan rimpang kering, tambahkan sedikit air. Tampalkan hasilnya pada bahagian tubuh yang memar atau bengkak, lalu balut.

Mengeluarkan angin dari perut Seduh serbuk kunci pepet sebanyak satu senduk teh dengan secawan air panas, lalu tutup. Setelah dingin, minum beningannya.

Komposisi : Rimpang mengandung minyak asiri berwarna kuning muda, agak berbau, mengandung borneol, sineol, metil khavikol, dan saponin.

Kunyit putih diyakini memiliki khasiat antikanser. Meski demikian cuma kunyit putih jenis mangga (Curcuma mangga) yang tumbuh terbatas di tempat yang bersuhu dingin di Indonesia, yang dapat mencegah atau mengubati kanser. Kunyit putih ini mempunyai ciri tertentu, antara lain bintik umbinya seperti umbi jahe dan berwarna kuning muda (krem). Dalam keadaan segar baunya seperti buah mangga kuini dan bila telah diekstrak atau dijadikan bubuk, warnanya tetap kuning muda (krem).
 

Menurut Kepala Direktorat Pengawasan Obat Tradisional Ditjen POM, Ketut Ritiasa, penelitian tentang kunyit putih telah dilakukan di Cina sejak tahun 1988. Kunyit putih diketahui mengandungi minyak atsiri yang terdiri atas curdione dan curcumol.
Kunyit putih bersifat antioksidan dan dapat menahan zat radikal bebas penyebab tumbuhnya sel kanser serta dapat meningkatkan sel darah merah. "Tetapi kunyit putih sebaiknya tidak digunakan pada masa kehamilan kerana dapat mengakibatkan keguguran," ingat Ketut.

Kecil ukurannya. Tapi jangan diremehkan khasiatnya. Kunyit putih alias temu putih adalah satu di antara tanaman berkhasiat yang boleh diolah menjadi ubat tradisional. Bernama latin Curcuma zedoaria, kunyit putih merupakan tanaman rimpang atau umbi-umbian. Selintas tanaman ini serupa dengan temu mangga, sebab warnanya sama-sama putih.


Kunyit atau kunir putih juga berbeza dengan kunyit kuning yang berwarna kuning. Tanaman ini bermanfaat untuk melegakan perut yang kembung. Bahkan sebahagian orang menyakininya dapat mencegah kanser. Juga ada yang mengklaimnya sebagai ubat kanser.


Boleh jadi ini kerana kunir putih memiliki sifat antikanser lewat kerja imunomodulator-nya. Ekstrak kedua tanaman ini pada percubaan mencit ternyata memperbanyak jumlah limfosit, meningkatkan toksisitas sel pembunuh kanser (natural killer) dan sintetis antibodi spesifik. Sifat-sifat di atas akan menguatkan mekanisme pertahanan tubuh terhadap virus mahupun sel kanser.

 

 

SENARAI HERBA ASLI TEMPATAN

 

 Stevia

 Mahkota Dewa
 Lidah Jin
 Hempedu Bumi
 Sambung Nyawa
 Membara Merah
 Kunyit Hitam
 Pegaga
 Akar Haji Samad
 Temulawak
 Kunyit Putih
 Ubi Jaga Gunung
 Kapulaga
 Sireh
 Rancang Besi
 Dukung Anak
 Ulam Raja
 Rancang Tembaga
 Manjakani
 Kacip Fatimah
 Gandarusa
 Kayu Manis
 Kucing Galak
 Cakar Ayam
 Tongkat Ali
  - Tongkat Ali Putih
  - Tongkat Ali Hitam
  - Tongkat Ali Merah
  - Tongkat Ali Hijau
 Ubi Jaga
  - Ubi Jaga Biasa
  - Ubi Jaga Dedawai Besi
   
 

Nota : Segala info yang dikongsikan di laman web ini hanya sekadar pengetahuan umum serta untuk tujuan pembelajaran sahaja. Kami tidak menjual sebarang bahan mentah herba ini. Harap Maklum.

 

KHIDMAT PELANGGAN
Hubungi Kami
F.A.Q
Cara Membeli Secara Online
Kaedah Bayaran
Penghantaran Produk
Jejak Item Belian Anda
TENTANG BIO-ASLI
BIO-ASLI
Misi & Visi
Carta Organisasi
Pengiktirafan
Pengarah Urusan
Pejabat & Iklan Bio-Asli
 
CAWANGAN BIO-ASLI
Shah Alam, Selangor
 
 
IKUT KAMI DI
 Facebook
 Twitter
 TVBioasli.com
 Whatsapp
 Bio-Asli Online Shop
 Portal E-Commerce
 Portal Blogbioasli
PEMBAYARAN
 
KHIDMAT PENGHANTARAN

PELANGGAN BARU BIO-ASLI?

Langgan Risalah Bio-Asli

NAMA ANDA

ALAMAT EMAIL

Anda akan menerima maklumat terkini mengenai Bio-Asli menerusi email.

 

The information on this website is not intended to diagnose, treat, cure or prevent disease or to replace a one-on-one relationship with a qualified health care professional and is not intended as alternative to medical advice or other professional healthcare provider. It is intended as a sharing of knowledge and information from the research and experience of herbal practitioner and our community. If you may be suffering from any medical condition or experiencing symptoms or health problems, you should seek immediate medical attention, consult your qualified health care professional. Never delay seeking medical advice, disregard medical advice or discontinue medical treatment because of information on this website.

MENU BIO-ASLI

 
WEB BIOASLI
www.bio-asli.com
www.bioasli.com
www.bioasli.co.uk
www.blogbioasli.com
www.tvbioasli.com
www.web.bioasli.com
www.shoponline.my
www.biorich.my
www.desaku.net
www.bioaslipromoter.com
PELAN PEMASARAN
JUTAWAN Internet
Pelan A, B, C, D
Pelan A : Produk
Pelan B : Set Produk
Pelan C : Blog & Web
Pelan D : Affiliate Global
Bonus Jualan Kumpulan
Royalti Penajaan
Automaintain Bulanan-Panduan
BioAsli Global Store-Panduan Affiliate
HADIAH WANG TUNAI
Money Pool (TUNAI) Pelan A
Money Pool (TUNAI) Pelan B
Money Pool C : Setiap Minggu
Hadiah Produk Mingguan
LINK-LINK LAIN
Panduan Produk & Penyakit
Katalog Bio-Asli
Banner Iklan
Rencana Kosmo Nov. 2011
Perasmian Pejabat Bio-Asli
Minyak Kelapa Dara & H1N1
Write Up Sinar 2012
Kajian Tokotrienol - MKD
Pelbagai Herba Pilihan
CONTOH PENYAKIT UTAMA
Kencing Manis
Darah Tinggi
Sakit Jantung
Buah Pinggang
 
Nyanyuk
Sakit Kulit
Sakit Sendi
Kanser
 
Ketone Asid
Radikal Bebas
Tocopherol
Tocotrienol
 

  VISITOR ONLINE: 3642 Persons

Total visitor = hidden counter

Global

Bioasli Traffic Rank in the world 

 

 
RANGKAIAN SYARIKAT

 
IBU PEJABAT BIOASLI
No. 15 Jalan PPSL 1
Pusat Perniagaan Sungai Lias
45300 Sungai Besar, Selangor Darul Ehsan Malaysia
Tel: +603-3224 8721  Faks : +603-3224 2321 
Email : desaku_bioasli@yahoo.com
 
DESAKU MAJU MARKETING
(SA0030870-W)
Kilang No. 1, IKS Taman Sri BNO
45200 Sabak Bernam ,Selangor Darul Ehsan Malaysia
Tel: +603-3213 8046   HP: +6016-620 2284

BioAsli    Copyright 2024  All Rights Reserved