Laman Utama   I   Produk   I   Syarikat   I   Usahawan Online   I  Galeri  I  Tips Produk   Testimoni   I  Hubungi Kami

Now...everybody can business online...click here... to go your Business Web pages...

Kategori Produk

 

 Kesihatan
   Kosmetik & Kecantikan
   Makanan & Minuman
   Suami Isteri
   E-load & SMS
   Blog & Kedai Online
 
 
MINYAK ARGAN
 
 
Bookmark and Share
    Pengenalan Minyak Argan     Minyak Argan Untuk Kulit  
             
    Komposisi Minyak Argan     Minyak Argan Untuk Rambut  
             
    Kelebihan Minyak Argan     Minyak Argan Untuk Kuku  
             
    Minyak Argan (Anti-Penuaan)     Video Mengenai Minyak Argan  
             
    Testimoni Pengguna     Beli Produk  
         
 Minyak Argan (ARGAN)
 
    Flyers Minyak Argan (Download)        
        (Flyers Argan)         (Risalah Argan)        
                 
 
 

 

 
 

Minyak Argan mempunyai komposisi kimia yang unik, kaya dan kompleks. Minyak Argan secara tradisinya telah digunakan untuk penjagaan rambut, kulit, kuku, awet muda dan pelbagai masalah dermatologi. Keadaan ini adalah di sebabkan kehadiran pelbagai bahan kimia baik di dalam minyak argan ini terutamanya asid lemak tidak tepu. Selain itu, ia mengandungi sterol, polyphenol, asid ferulik, asid linoleik dan vitamin E yang cukup tinggi. Semua komponen ini secara berasingan atau secara bergandingan antara satu sama lain melaksanakan pelbagai fungsi-fungsi minyak argan dalam proses rawatan atau kegunaan harian. Marilah kita melihat dengan lebih dekat ke beberapa komponen yang sangat penting dalam minyak Argan dan melihat bagaimana mereka bekerja untuk memberi manfaat kepada tubuh manusia.

 
Kepentingan Asid Lemak Tidak Tepu
 

Asid lemak perlu untuk tubuh manusia dalam pelbagai keadaan, tetapi ianya tidak dapat di hasilkan sendiri oleh tubuh badan manusia. Oleh itu, mereka hanya boleh diperolehi melalui beberapa cara luaran seperti diet atau rawatan minyak seperti minyak Argan. Menakjubkan kuasa ciptaan ALLAH, Minyak Argan mengandungi sebanyak 80% asid lemak yang penting dalam komposisi keseluruhan minyak Argan itu sendiri. Semua asid lemak yang terdapat di dalam minyak Argan mempunyai sifat-sifat antioksidan dan pelembab. Mereka adalah penting untuk pembuatan dan membaik pulih sel membran. Mereka juga memainkan peranan penting dalam mendapatkan pemakanan yang optimum serta mengeluarkan bahan-bahan buangan yang berbahaya. Asid lemak ini mengawal pengeluaran sebum oleh kelenjar sebum dan masuk dalam bentuk prostaglandin. Asid lemak amat penting sebagai pelindung dan penjagaan kulit yang sihat dan pencegahan pramatang tanda-tanda penuaan.

 

Prostaglandins

Seperti yang telah diketahui, prostaglandin yang terbentuk dari asid lemak di bawah tindakan enzim dan sel adalah penting sebagai pemangkin kepada banyak proses. Ia bersifat anti-radang dan mempunyai kaitan dalam pembentukan dan pertumbuhan sel-sel badan.

 

Vitamin E

Kepentingan vitamin larut lemak ini tidak perlu dipertikaikan lagi. Sangat berkesan sebagai anti-radikal bebas dan anti-oksidan. Vitamin E ini melindungi vitamin A-level dan asid lemak lain dalam badan. Ia adalah anti-radang dan memberikan kekuatan kepada rerambut dinding. Ia menghalang penyejatan lembapan dari epidermis dalam kulit. Ia bertindak sebagai penghalang terhadap penuaan dan menggalakkan penyuburan sel. Vitamin E adalah sangat membantu terhadap parut dari luka dan stretch mark.

 

Polyphenols

Polyphenol atau sebatian fenolik yang hadir dalam minyak Argan merupakan komponen semulajadi kebanyakkan tumbuh-tumbuhan. Sebatian ini mempunyai reputasi sebagai anti-radang, anti-septik, anti-penuaan, anti-alergi dan anti-oksidan.

 

Ferulic Acid

Asid ferulik, salah satu sebatian fenolik yang paling banyak hadir dalam minyak Argan. Potensi antioksidannya meningkatkan pendedahan kepada radiasi ultra violet, oleh itu ia adalah halangan yang sangat kuat terhadap kesan-kesan kerosakan sinaran ultra violet. Ia merupakan ramuan penting dalam campuran anti-penuaan.

 

Carotenoids

Asid karotenoid larut lemak melindungi kulit dari sinaran ultra violet dan kereaktifan radikal bebas. Mereka mengekalkan kulit yang sihat dan halagan yang berkesan terhadap arthritis.

 

Sterols

Struktur kimia sterol tumbuhan dan sterol manusia adalah sangat menakjubkan dimana ia didapati adalah serupa. Oleh itu, sterol yang hadir dalam minyak Argan adalah menyerupai dan bersesuaian dengan kulit manusia. Ia menjalankan pelbagai fungsi seperti fungsi minyak Argan iaitu menjaga integriti struktur membran sel, mengurangkan keradangan, memperbaiki proses metabolisma kulit dan mengekalkan kelembapan. Ia adalah komponen utama lapisan paling luar kulit manusia dan berfungsi sebagai halangan yang optimum. Sterol amat mudah diserap dan sesuai untuk kulit manusia.

 
 
Komposisi Minyak Argan Dalam Satu Sudu Teh
 

Komposisi

gm

fat 8
monounsaturated fat 3.4
polyunsaturated fat 3
saturated fat 1.4
    proteins 3.4
 

 

The information on this website is not intended to diagnose, treat, cure, or prevent disease or to replace a one-on-one relationship with a qualified health care professional and is not intended as alternative to medical advice or other professional healthcare provider. It is intended as a sharing of knowledge and information from the research and experience of herbal practitioner and our community.  If you may be suffering from any medical condition, or experiencing symptoms or health problems, you should seek immediate medical attention consult  your qualified health care professional. Never delay seeking medical advice, disregard medical advice or discontinue medical treatment because of information on this website.

 
IBU PEJABAT BIOASLI
No. 15 Jalan PPSL 1
Pusat Perniagaan Sungai Lias
45300 Sungai Besar, Selangor Darul Ehsan Malaysia
Tel: +603-3224 8721  Fax : +603-3224 2321 
Email : desaku_bioasli@yahoo.com
DESAKU MAJU MARKETING
(SA0030870-W)
Kilang No. 1, IKS Taman Sri BNO
45200 Sabak Bernam ,Selangor Darul Ehsan Malaysia
Tel: +603-3213 8046
BioAsli    Copyright 2005-2014  All Rights Reserved

 

Rangkaian Ahli

Kami menyediakan pelbagai menu untuk kemudahan anda

  Lupa ID & Kata Laluan
  BM Version
  EN Version
  AR Version

Ikut Kami Di

 

Keajaiban Minyak Argan

Video : Klik Foto

Hair-Argan

Moroccan Argan Oil how it works

Eden Allure

Pure Moroccan Argan Oil

Argan Oil Hair Treatment

Review of Organic Argan Oil

Argan Oil

Argan Oil Review

Argan Oil

Reduce & Prevent Stretch Mark

Argan Oil

Anti-Aging

Argan Oil

Pure Argan Oil

Argan Oil

How to made Argan Oil

Argan Oil

BioAsli Argan Oil

Argan Oil

Argan Oil Shampoo