Laman Utama   I   Produk   I   Syarikat   I   Usahawan Online   I  Galeri  I  Tips Produk   Testimoni   I  Hubungi Kami

Now...everybody can business online...click here... to go your Business Web pages...

Kategori Produk

 

 Kesihatan
   Kosmetik & Kecantikan
   Makanan & Minuman
   Suami Isteri
   E-load & SMS
   Blog & Kedai Online
 
 
MINYAK KELAPA DARA ASLI
 
 
 
Bookmark and Share
    Definisi Minyak Kelapa Dara     Minyak Kelapa Dara (Untuk Kesihatan)  
             
    Komposisi Kimia     Kenyataan Pakar  
             
  Standard Kualiti   Minyak Kelapa Dara & H1N1
             
    Khasiat Minyak Kelapa Dara     Tips Penggunaan Minyak Kelapa Dara  
             
    Testimoni Pengguna     Video Testimoni  
             
    Tips Penggunaan Suami Perkasa     Tips Penggunaan Isteri Anggun  
             
    Kajian (Tocotrienol dalam Minyak Kelapa Dara)     Kes Study Alzheimer (Nyanyuk)- Malay / English  
             
    Sumber Rujukan :- Buku     Panduan Produk (Herba & Penyakit)  
             
    Beli Produk     Download Flyers  
 
 Minyak Kelapa Dara Double Premium (VCOP)
 Minyak Kelapa Dara Perisa Pandan (VCOPD)
 Minyak Kelapa Dara Perisa Lemon (VCOL)
 Minyak Kelapa Dara Perisa Halia (VCOG)
       
 
 

Apakah kebaikan dan kelebihan Minyak Kelapa Dara untuk Kesihatan Anda ?

Kenapa minum Minyak Kelapa Dara ? (Mesti baca)   Resdung & Alahan
Kelebihan VCO   Retak pada tumit kaki
Penyembuhan Alami   Luka kemalangan, luka dan kudis
Metabolisma dan Energi   Kelemumur dan rambut gugur
Perlindungan dari penyakit   Buang lemak berlebihan-Kegemukan
Pencernaan dan penyerapan zat   Pembesaran Prostat
Ibu sedang mengandung   Ulser dan sembelit
Ibu dan bayi -susu   Pencegah sakit jantung
Susu ibu & MCFA   Darah tinggi
Bayi anda   Kencing Manis(Diabetes)
Parut pada kulit(bersalin)   Kelelahan Kronik & Athma
Awet Muda   Kanser
Keanjalan kulit   AIDS Treatment
Melindungi dan merawat kulit   Others Reserch
 
Menghilangkan kesan rekahan pada perut selepas bersalin dengan berkesan

Kandungan lauric oil dan capric oil yang terdapat sekitar 50% dalam MInyak Kelapa Dara akan bertindak sebagai pelindung dan perawat kulit anda. Ia akan meresap jauh kedalam kulit dan membunuh segala virus, bakteria dan protozoa. Penggunaan minyak kelapa dara sebagai losyen adalah kaedah yang ideal untuk mengembalikan keremajaan kulit anda. Ia bukan sahaja menghalang pembentukan radikal bebas yang membinasakan, serta bertindak melindungi dari tindakbalas  radikal bebas tersebut malah ia juga mampu mengekalkan kulit dari membentuk jeragat dan masalah kulit lain yang disebabkan oleh faktor penuaan dan pendedahan berlebihan kepada cahaya matahari. Minyak kelapa dara mampu mengekalkan ‘connective tissue’ kulit menjadi kuat dan lembut, dimana ia membantu menghalang kulit dari kendur dan berkedut. Dalam keadaan tertentu ia mampu memulihkan kulit yang rosak atau kulit yang dijangkiti penyakit, membantu melega dan menyamankan gejala ekzema, psoriasisn serta jangkitan kulat. Minyak kelapa dara bukan sahaja memberikan kelegaan sementara kepada kulit, tetapi ia juga membantu memulihkan dan memperbaiki kulit, dan ini tidak dapat dilakukan oleh sebarang jenis losyen. Ia berperanan mengembalikan keremajaan pada kulit anda dengan menanggalkan sel-sel luaran kulit yang mati. Minyak kelapa  dara akan meresap jauh hingga ke lapisan bawah kulit dan akan menguatkan lapisan tisu berkenaan. Akhirnya kulit anda akan menjadi lembut serta sihat ‘bercahaya’.

Penggunaannya sangat mudah. Sapukan Minyak Kelapa Dara pure setiap hari pada perut atau mana-mana bahagian kulit yang berkedut, muka berjeragat dan bahagian tumit merekah setiap hari atau mana-mana bahagian yang perlu. Amalkan sehingga 6 bulan, InsyAllah kulit anda akan kembali licin dan segar. Perkara ini telah dilalui oleh isteri saya sendiri di mana kami telah berjumpa pakar sebelum ini untuk menghilangkan kesan parut pada betis, peha dan perut. Disebabkan kos yang mahal dan perlu menjalani pemeriksaan setiap bulan disamping terpaksa membeli ubat krim sapu, akhirnya kami berhenti separuh jalan sahaja. Setelah saya mengetahui kehebatan minyak kelapa dara ini, saya menjalankan percubaan untuk mengunakannya dengan sabar. Alhamdulilah kini perubahan yang sangat ketara berlaku pada isteri saya dan kami terus menggunakannya sehingga pulih sepenuhnya.

PROSES PENUAAN , AWET MUDA dan MINYAK KELAPA DARA

Kita menggunakan losyen tangan dan badan untuk melembutkan kulit agar ia kelihatan lebih muda. Namun kebanyakan losyen hanya menambah kekeringan kulit. Krim komersial sebenarnya sangat banyak kandungan airnya. Kelembapan darinya dengan cepat diserap ke dalam kulit yang kering, dan kulit yang berkedut. Pada saat air memasuki kulit, kulit akan memperluas jaringannya, seperti halnya mengisi belon  dengan air, yang mengakibatkan kedut akan hilang dan kulit akan terasa lebih lembut. Namun ini hanya sementara, setelah air menguap atau dibawa aliran darah, kulit akan segera kering dan berkedut kembali.

 Persoalan timbul apakah kulit kering dan berkedut dapat diubati dengan losyen badan?  Pastilah jawapannya tidak boleh kulit kering dan berkedut dipulihkan dengan perawatan tubuh biasa. Kebanyakan losyen diperbuat dari minyak yang merupakan minyak sayur yang telah diproses panas dan hidrogenasi sehingga tidak ada antioksidan sebagai pelindung alami yang memberi banyak manafaat pada kulit.

 Jenis minyak yang dioleskan pada kulit atau diminum dan dimakan akan mempengaruhi jaringan tubuh. Minyak mempunyai pengaruh nyata pada jaringan-jaringan tubuh, terutama sekali jaringan connective yang merupakan jaringan paling banyak dan menyebar luas di dalam badan. Jaringan ini boleh ditemukan pada kulit, otot, tulang, saraf dan semua organ dalaman badan. Jaringan connective terdiri dari serat-serat kuat yang membentuk kerangka pendukung dari semua jaringan tubuh. Dengan kata lain, ia menyatukan semuanya. Tanpa serat-serat connective akan menjadi jaringan tanpa bentuk. Pada saat umur semakin tua sebahagian tubuh mengendur dan menjadi terganggu kerana terkait dengan kerusakan jaringan connective, sehingga kelihatan terpecah-pecah.

 Kulit disatukan oleh jaringan connective yang memberikan kekuatan dan keanjalan pada kulit. Ketika masih muda dan sehat kulit kelihatan halus, anjal dan gumalai, kerana pengaruh jaringan connective yang kuat. Pada saat mulai tua serat-serat ini telah rosak kerana reaksi bahan radikal yang menyebabkan jaringan connective jadi mengeras dan kehilangan keanjalan mahupun kekuatanya. Kulit kehilangan kemampuan untuk menyatukan bagian-bagiannya dan mulai mengendur dan berkerut. Akibatnya kulit yang muda, lembut dan halus akan menjadi kering dan mengeras.

 Jika telah bermula reaksi radikal bebas dimana akan menyebabkan reaksi berantai yang menghasilkan lebih banyak radikal bebas, ribuan molekul akan terdedah pada kerosakan. Dalam keadaan demikian satu-satunya cara untuk menguranginya adalah dengan memberikan antioksidan. Ketika radikal bebas berhubungan dengan antioksidan, reaksi berantai dihentikan. Atas alasan ini sebaiknya tubuh mempunyai banyak antioksidan yang tersedia dalam sel dan jaringan untuk melindungi reaksi radikal. Jumlah antioksidan yang dipunyai dalam jaringan ditentukan oleh bahan zat didalam makanan. Reaksi radikal bebas terjadi didalam tubuh secara tetap kerana ia merupakan hasil kehidupan dan pernafasan yang tidak boleh dielakkan. Namun setiap orang mempunyai jumlah radikal bebas yang berbeda-beda kerana banyak faktor lingkungan mempengaruhi jumlah radikal bebas. Misalnya, mengurangi pengambilan makanan yang mengandungi bahan antioksidan (misalnya, vitamin A, vitaminC dan vitamin E) akan mengurangi jumlah sel yang melindungi dari radikal.Merokok dan bahan tercemar juga banyak menciptakan radikal bebas. Radiasi, termasuk cahaya ultra violet dilapurkan dapat merangsang timbulnya radikal bebas. Bahan kimia seperti racun serangga dan bahan pengawet makanan juga dapat meningkatkan aktiviti radikal bebas. Selain itu minyak sayur yang biasa digunakan dalam makanan dan produk perawatan tubuh juga dapat menyebabkan radikal bebas adalah minyak sayur.

 Pemerosesan minyak secara konvensional banyak menghilangkan minyak poli-tak jenuh dan antioksidan alami. Tanpa antioksidan ini ada kecenderungan pada kenaikan radikal bebas di dalam maupun diluar tubuh. Oleh kerana itu mengapa mengambil minyak sayur boleh menyebabkan kekurangan vitamin E dan antioksidan lainnya. Antioksidan digunakan untuk memerangi radikal bebas. Jika minyak sayur disapukan pada kulit, maka terbentuklah radikal bebas yang menyebabkan kerusakan kekal pada jaringan connective. Begitulah juga jika  menggunakan losyen  atau krim yang mengandungi jenis minyak sayur, ia akan menyebabkan kulit kelihatan tua lebih cepat. Losyen ini mungkin memberikan perbaikan sementara namun mempercepat penuaan kulit, bahkan meningkatkan resiko diserang kanser kulit.

 Salah satu petanda klasik usia tua adalah munculnya jeragat pada kulit yang dinamakan lipofuscin. Ia merupakan tanda kerusakan radikal bebas lipids (lemak) pada kulit. Oksidasi lemak poli-tak jenuh dan protein oleh aktiviti radikal bebas pada kulit dikenal sebagai penyebab utama jeragat. Ia tidak melukai atau menunjukkan tanda-tanda ketidaknyamanan. Kadang-kadang ia tidak boleh dikesan sehingga tidak sesaorang mengutahui ia sudah terkena jeragat. Walaubagaimanapun jeragat ini tidak mempengaruhi kesehatan, tetapi ia hanya mempengaruhi penampilan luaransahaja. Kalau jeragat ini dapat dilihat dengan jelas di atas permukaan kulit, ia sebenarnya terbentuk juga  di dalam jaringan lain diseluruh tubuh, seperti pada usus, paru-paru, ginjal, otak dan lain-lain. Ia adalah mewakili kawasan-kawasan yang dirusak oleh radikal bebas. Semakin banyak jeragat pada kulit, semakin banyak juga didapatkan didalam tubuh, dan ia bererti semakin banyak kerusakan atau penuaan yang dialami jaringan tubuh. Pada kadar tertentu kerusakan yang disebabkan oleh radikal bebas di dalam tubuh boleh dinilai melalui kadar jeragat yang terdapat pada kulit. Semakin banyak jeragat tersebut, semakin banyak kerusakan radikal bebas yang terjadi. Semua jaringan tubuh yang terlibat adalah rosak pada kadar tertentu. Kalau ini terjadi di dalam usus, maka ia boleh mempengaruhi kemampuan organ tubuh ini untuk mencerna dan menyerap  bahan berzat.  Jika ia terjadi pada otak ia akan mempengaruhi kemampuan mental. Dengan demikian, radikal bebas merusak jaringan connective yang menyebabkan pengenduran  dan hilangnya fungsi kulit. Dan hal yang sama terjadi pada organ tubuh bagian dalam, mereka mengendur dan menjadi kacau. Kulit bagaikan sebuah jendela, boleh memberikan gambara apa yang berlaku di dalam tubuh. Apa yang dilihat diluar mencerminkan, sebahagian besar apa yang sedang terjadi di dalam tubuh.

 Oleh kerana sel-sel tidak boleh menghapuskan pigmen lipofuscin, maka pigmen lipofuscin tersebut secara perlahan-lahan akan menumpuk di dalam sel tubuh pada saat beranjak tua. Pada saat lipofuscin pigmen berkembang, ia cenderung untuk melekat disana seumur hidup. Walaubagaimanapun  pembentukannya masih boleh dicegah dengan pemakaian dan juga pengambilan minyak kelapa dalam pemakanan.

Uji kaji keanjalan kuit.

Pada saat usia semakin meningkat, keanjalan kulit semakin berkurangan. Kulit menjadi keras dan berkerut, ini merupakan faktor penuaan dan kemerosotan fungsi kulit. Perubahan fizikal kulit menjadi semakin ketara menjelang usia 45 tahun.

Seperti yang anda sedia maklum kulit merupakan organ homeostasis ( pengekalan atau mekanisma kawal atur persekitaran dinamik dalaman (badan organisma) yang malar.). Kulit terdiri dari 2 lapisan iaitu lapisan epidermis ( luar ) & lapisan dermis ( dalam). Kulit berfungsi  sebagai  

  • Perlindungan
  • Mencegah dehidrasi ( gangguan dalam keseimbangan cairan dalam tubuh)
  • Rangsangan luar
  • Menyimpan lemak
  • Sintesis Vitamin D
  • Menghasilkan bau dan penyamaran
  • Kawalaturan suhu

Eksperimen ini menunjukkan pendekatan beberapa peringkat umur secara fungsional kulit yang terbentuk sebagai hasil kemerosotan  radikel bebas. Lakukan eksperimen ini dan perhatikan kedaan kulit kemudian bandingkan dengan usianya. Uji sama ada kulit berfungsi secara fungsional lebih muda atau lebih tua dibanding usia biologis.

Cuba cubit kulit di bawah lengan dan tahan selama 5 minit. Kemudian lepaskan dan hitung masa yang diperlukan untuk ianya rata kembali. Semakin cepat waktunya, semakin muda usia fungsional kulit.

Uji kaji keanjalan kulit

Waktu (masa)

Usia Fungsional (tahun)

1-2

20-30

3-4

30-44

5-9

45-50

10-15

60

35-55

70

56 atau lebih

70 ke atas

Sekiranya ingin mencegah degenerasi(kemerosotan) dan inginkan keremajaan kulit , gunakanlah minyak kelapa dara untuk menggantikan krim & lotion. Uji kaji yang di buat terhadap seorang yang berusia 50 tahun mendapati kulitnya rata semula hanya dengan mengambil masa 1-2 saat selepas menggunakan minyak kelapa dara.

Melindungi dan merawat kulit

Adalah dimaklumi bahawa losyen ideal adalah losyen yang tidak hanya memperlembut kulit, namun melindunginya terhadap kerusakan, meningkatkan penyembuhan dan memberinya penampilan yang lebih muda, dan sehat. Minyak kelapa dara memenuhi kriteria tersebut. Minyak kelapa dara merupakan losyen kulit alami yang tersedia yang dapat mencegah pembentukan radikal bebas perusak dan memberikan perlindungan terhadap radikal. Keupayaannya sehingga boleh membantu mencegah kulit dari pertumbuhan jeragat dan kerusakan lain yang disebabkan oleh penuaan dan terkena cahaya matahari yang berlebihan. Ia membantu menjaga jaringan connective agar tetap kuat dan longgar sehingga kulit tidak mengendur dan berkedut. Bahkan ia juga boleh memperbaiki kulit yang rusak atau yang sakit.

 Orang-orang Polinesia, yang secara tradisional hanya mengenakan sedikit kain pada tubuhnya, selama beberapa generasi terkena cahaya matahari yang panas membakar, namun mereka mempunyai kulit sehat indah tanpa  cacat dan tanpa kanser. Ini disebabkan kerana mereka memakan kelapa dan menggunakan minyaknya pada tubuh mereka sebagai losyen. Minyak ini diserap ke dalam kulit dan di dalam susunan sel jaringan connective,  membatasi kerusakan yang boleh diakibatkan kerana cahaya matahari yang berlebihan. Kulit mereka tetap tidak rusak walaupun ketika terkena cahaya matahari yang panas selama beberapa jam.

 Perbedaan diantara minyak kelapa dengan krim atau losyen lain adalah bahawa produk krim dan losyen  lain diproses untuk memberikan pemulihan langsung, tetapi bersifat  sementara. Sebaliknya minyak kelapa tidak hanya memberikan pemulihan yang segera namun boleh juga membantu dalam proses penyembuhan dan perbaikan. Kebanyakan losyen tidak memberikan manfaat yang lama terhadap kulit dan banyak losyen sebenarnya mempercepat proses penuaan. Mengapa harus mengambil resiko kerosakan kulit kekal  kalau dengan mudah bisa menggunakan minyak kelapa dara untuk membantu mengembalikan penampilan menjadi lebih muda?

 Minyak kelapa dara boleh membuat kulit terlihat lebih muda. Permukaan kulit mengandungi lapisan sel mati. Pada saat sel mati ini hilang, sel baru mengambil alih tempatnya. Ketika usia beranjak tua, proses ini lambat dan sel mati cenderung menumpuk, sehingga memberikan tekstur kasar dan jeragat pada kulit. Minyak kelapa dara dapat menghilangkan sel mati dipermukaan luar kulit. Dan membuat kulit lebih halus yang mencerminkan kesehatan yang lebih merata, menciptakan penampilan lebih sehat dan lebih muda. Kulit “bercahaya”kerana mencerminkan kulit bertekstur lebih baik dan merata. Penghapusan sel kulit mati yang berlebihan dan penguatan jaringan yang mendasari merupakan dua manfaat utama dalam penggunaan minyak kelapa dara sebagai losyen kulit. Bahkan kadang-kadang anak muda boleh mengalami kulit kering merekah secara berlebihan, kemudian menghasilkan ketebalan yang tidak normal dan seringkali mengganggu lapisan kulit yang mati. Dengan minyak kelapa dara tidak hanya memberikan pemulihan langsung, namun juga memberikan perbaikan jangka panjang. Ramai orang telah mengalami hasil yang luar biasa dengan berbagai macam gangguan kulit. Banyak orang telah mencoba tidak menggunakan bahan lain. Kalau kekeringan dan pecah-pecahnya parah, dianjurkan sebelum tidur malam diberi sedikit minyak kelapa dara yang cukup pada daerah yang terluka kemudian membungkusnya dengan plastik agar tidak meleleh kemana-mana. Dipagi hari bukalah plastiknya dan cucilah minyak kelapa dara yang meleleh berlebihan. Lakukan ini setiap malam sampai keadaannya pulih seperti sediakala.

KESIHATAN KULIT.

 Mungkin ada yang bertanya, apakah minyak kelapa dara bila disapukan atau diminum akan dapat membantu menjaga agar kulit tetap muda, sehat dan bebas dari penyakit? Sebenarnya asam lemak antiseptik pada minyak kelapa dara mampu membantu mencegah infeksi kulat dan bakteria pada kulit ketika mengambilnya dalam makanan dengan kadar tertentu maupun dipakai secara langsung pada kulit. Ini terbukti pada apa yang berlaku terhadap orang-orang Polinesia yang menggunakan dengan teratur jarang sekali diganggu oleh infeksi kulit atau jerawat.

 Kulit bertindak sebagai penutup yang melindungi dari luka seperti halnya sekelompok pasukan pengaman yang fleksibel. Ia menghambat gangguan dari jutaan bakteria penyebab penyakit yang menyentuh tubuh setiap hari. Kalau pasukan pengaman tidak ada di kulit, tubuh akan menghadapi kesukaran untuk bertahan hidup, bahkan organisma yang biasanya tidak berbahaya akan dapat mematikan.

 Satu-satunya cara organisma-organisma berkenaan untuk masuk kedalam tubuh selain melalui lubang alami, seperti hidung, dan mulut, adalah  dengan menembusi kulit. Walaubagaimanapun ini hanya akan berlaku jika pertahanan kulit terganggu, dan akibatnya akan dapat menimbulkan infeksi. Jerawat, herpes, boils, atlete’s foot dan kutil hanyalah beberapa gangguan  infeksi yang mempengaruhi kulit dan tubuh.

 Kulit berfungsi bukan semata-mata hanya sebagai penutup kulit, tetapi berperanan juga sebagai tembok untuk menghalang gangguan bakteria penyebab penyakit yang menunggu kesempatan untuk dapat masuk kedalam tubuh. Koyakan kecil, bahkan satu calar kecil, akan memudahkan banyak bakteria masuk ke dalam tubuh, yang mengakibatkan penyakit dan mungkin juga kematian. Untungnya, kulit tidak hanya memberikan hambatan fizikal namun juga hambatan bahan kimia. Lingkungan bahan kimia pada permukaan kulit sehat sangat tidak toleran terhadap bakteria berbahaya. Akibatnya, organisme yang mengakibatkan penyakit tidak dapat hidup di kulit tubuh. Oleh itu kebanyakan goresan tidak berakhir dengan infeksi kerana secara relatif  kulit bebas dari bakteria berbahaya. Namun kalau satu luka disebabkan oleh objek  seperti kuku kotor yang dipenuhi dengan mikroorganisma berbahaya, mereka melewati hambatan fizikal dan hambatan kimia kulit maka itulah yang sering mengakibatkan infeksi. Perlu diingat bahawa hambatan kimia paling besar bagi organisma penyebab infeksi adalah lapisan asam kulit. Kulit sehat mempunyai pH sekitar 5, yang membuat sedikit asam. Keringat yang mengandungi asam urat dan asam lastat, sedangkan minyak tubuh akan meningkatkan lingkungan asam. Kerana alasan ini, keringat dan minyak memberikan manfaat bagi tubuh. Bakteria baik boleh bertolak ansur dengan asam yang ada di kulit, namun bacteria jahat tidak akan mampu bertahan, jadi jumlahnya akan hanya tinggal sedikit.

 Minyak yang dihasilkan tubuh dinamakan sebum. Sebum di hasil dan dikeluarkan oleh kelenjar minyak (kelenjar sebaceous) yang ada di sekitar akar rambut dan juga tempat lain. Minyak ini sangat penting untuk kesihatan kulit kerana dapat melembutkan dan melumasi kulit maupun rambut serta mencegah kulit agar tidak kering dan pecah-pecah. Sebum juga mengandungi medium chain fatty acids (MCFA), dalam bentuk medium chain triglycerides (MCT), yang dilepas untuk memerangi bakteria berbahaya.

 Kulit  merupakan rumah bagi banyak organisma, yang kebanyakannya tidak berbahaya, bahkan banyak diantaranya bermanafaat dan merupakan bakteria yang esensial untuk memberi kesihatan kepada kulit. Ia masuk ke dalam sebum , memecah triglycerides menjadi asam lemak bebas.

 Triglycerides hanyalah merupakan tiga asam lemak yang disatukan oleh molekul gliserol. Sebum dan juga semua lemak makan seperti minyak jagung, minyak kedelai dan lai-lain, adalah terdiri dari triglycerides. Bakteria ini masuk ke dalam molekul gliserol yang menyatukan asam lemak. Ketika gliserol dilepaskan, asam lemak dibebaskan dan menjadi individu yang berasingan. Kesemuanya itu yang dinamakan asam lemak bebas. MCFA yang saling diikat oleh triglycerides tidak mempunyai sifat antimicrobial. 

Bakteria ini merubah MCT dalam sebum pada kulit menjadi asam lemak bebas yang boleh mematikan virus dan kulat penyebab penyakit. Kombinasi pH dengan MCFA memberikan lapisan kimia di atas kulit yang mencegah infeksi dan mikroorganisma penyebab penyakit.

 Kebanyakan mamalia menggunakan sifat antimicrobial MCFA untuk melindungi dirinya  dan infeksi. Ketika ada pada tubuh, asam lemak ini menyusun minyak yang dikeluarkan oleh kulit. Di alam liar, binatang dilindungi oleh alam dan mempunyai naluri untuk mudah sembuh dari luka. Gigitan dan goresan merupakan kejadian biasa,terutama disebabkan oleh binatang pemangsa. Luka yang ditimbulkan oleh binatang pemangsa ini seringkali menyebabkan infeksi pada mangsa. Secara naluri, binatang yang terluka akan menjilati lukanya untuk membersihkannya dan menyebarkan minyak tubuh  kedalam jaringan yang terluka. Minyak ini  memberikan anti infeksi terhadap lukanya dan melindungi binatang dari infeksi. Dengan demikian, ketika jari tergores secara naluri haiwan berkenaan akan membawa bagian jarinya yang luka ke mulut.

 Air ludah juga membantu meningkatkan jumlah MCFA pada kulit. Air ludah mengandungi sejenis enzim yang dinamakan lingual lipase yang memulakan proses pemecahan lemak ke dalam asam lemak individual. Enzime ini siap memecah MCT pada lemak makan dan minyak tubuh (sebum) ke dalam MCFA bebas. Lemak dan minyak yang terbuat dan long chain fatty acids, yang ada pada kebanyakan lemak makan, memerlukan tambahan enzim gastric dan enzim pancreas untuk memecah menjadi asam lemak individual.

 Binatang seringkali membersihkan dirinya dengan menjilati bulunya, melapisinya dengan enzim saliva sehingga boleh merubah minyak tubuh menjadi MCFA bebas pelindung. Penjilatan luka  juga mencampur saliva dengan minyak di atas kulit dan rambut, yang menghasilkan lebih banyak MCFA yang dapat membantu memerangi infeksi.

 Adalah didapati beberapa binatang menghasilkan lebih banyak asam lemak pelindung  berbanding binatang lain. Landak merupakan salah satu yang membuat senjata pengancam bakteria. Dr. Uldis Roze, seorang professor biologi pada Queens College di New York, mengatakan  bahawa  jumlah besar dari asam lemak pelindung adalah pertahanan melawan luka pada diri sendiri. Dr. Roze berteori bahawa cairan pada minyak mengandungi sifat antibiotika yang melindungi. Teori ini dibuktikan ketika minyak dianalisa dan diuji, maka MCFA pada minyak terbukti jadi rahasianya. Penelitian menunjukkan bahawa asam lemak ini dapat mematikan beberapa jenis bakteria yang telah diobati dengan penisilin, termasuk streptococcus dan staphylococcus.

Hampir semua ubat kulit mempunyai perlindungan dengan berbagai kadar. Minyak dipermukaan kulit dan rambut terdiri dari 40 hingga 60% asam lemak bebas. Diantara asam lemak ini adalah MCFA yang mempunyai sifat antimicrobial. MCFA pada sebum ini memberikan lapisan perlindungan pada kulit yang mematikan bakteria berbahaya.

 Orang dewasa menghasilkan lebih banyak sebum dibandingkan dengan kanak-kanak. Ini bererti orang dewasa mempunyai kadar perlindungan yang lebih besar dari infeksi kulit. Ternyata MCFA yang ditemui pada sebum adalah sama dengan yang terdapat pada minyak kelapa dara.  Kesimpulannya minyak kelapa dara dapat memberikan kadar perlindungan yang signifikan dari infeksi pada kulit.

 
 

KETONE ASID : Kaya dengan ketone asid di mana dianggarkan lebih dari 60% terdapat dalam minyak kelapa dara, yang akan ditukar sebagai tenaga di dalam badan (ketone energy). Ianya lebih halus dan mudah diserap dan digunakan sebagai tenaga berbanding glukosa yang memerlukan gabungan insulin untuk dicerna ke dalam sel sebagai tenaga (sel tubuh, neuron sel otak, nefron sel buah pinggang sel beta & alfa kelenjar pankreas dan lain-lain).
 

ANTIOKSIDAN : Minyak kelapa dara mengandungi antioksidan yang sangat hebat iaitu tocopherol dan tocotrienols.  Kajian mendapati tocotrienol 50 kali ganda lebih berkesan berbanding tocopherol. Ia berfungsi menstabilkan radikal bebas yang terdapat dalam tubuh manusia. Radikal bebas ini, jika tidak distabilkan akan menyebabkan molekul oksigen yang kehilangan 1 cas negatif elektron akan membunuh sel-sel dalam badan dan seterusnya akan menjadi punca berbagai-bagai penyakit kronik.

 

MONOLAURIN & MONOCAPRIN : Di dalam Minyak kelapa dara mengandungi capric & lauric asid secara purata 55% yang apabila diminum akan berubah di dalam badan menjadi monolaurin & monocaprin yang menyamai susu ibu di mana, ia boleh menguatkan pertahanan tubuh badan serta membunuh kuman, kulat, cacing dan virus.

 
MINYAK KELAPA DARA DOUBLE PREMIUM
 

Info Produk

Beli Produk

 

Info

Sesuai untuk diminum, disapukan pada kulit, sebagai bahan pengilat rambut atau boleh digunakan untuk hubungan suami isteri dengan menyapukannya ke seluruh badan.

 
 

MINYAK KELAPA DARA DOUBLE PREMIUM

KOD : GST-VCOP

Berat : 150ml

Harga Runcit : RM 40.00 (inc. GST6%)

 

Bahan-bahan

Minyak Kelapa Dara Asli

 
 
 

Info Produk

Beli Produk

 

Info

Sesuai untuk diamalkan oleh semua golongan usia samada muda atau tua.

 
 

KAPSUL MINYAK KELAPA DARA CVCO

KOD : GST-CVCO

Berat : 500mg x 70 biji

Harga Runcit : RM 40.00 (inc. GST6%)

 

Bahan-bahan

Minyak Kelapa Dara

 
 
 
 
 

 

The information on this website is not intended to diagnose, treat, cure, or prevent disease or to replace a one-on-one relationship with a qualified health care professional and is not intended as alternative to medical advice or other professional healthcare provider. It is intended as a sharing of knowledge and information from the research and experience of herbal practitioner and our community.  If you may be suffering from any medical condition, or experiencing symptoms or health problems, you should seek immediate medical attention consult  your qualified health care professional. Never delay seeking medical advice, disregard medical advice or discontinue medical treatment because of information on this website.

 
IBU PEJABAT BIOASLI
No. 15 Jalan PPSL 1
Pusat Perniagaan Sungai Lias
45300 Sungai Besar, Selangor Darul Ehsan Malaysia
Tel: +603-3224 8721  Fax : +603-3224 2321 
Email : desaku@streamyx.com
DESAKU MAJU MARKETING
(SA0030870-W)
Kilang No. 1, IKS Taman Sri BNO
45200 Sabak Bernam ,Selangor Darul Ehsan Malaysia
Tel: +603-3213 8046
BioAsli  ©  Copyright 2005-2013  All Rights Reserved

 

Rangkaian Ahli

Kami menyediakan pelbagai menu untuk kemudahan anda

  Lupa ID & Kata Laluan
  Malay Version
  English Version
  Arabic Version

Ikut Kami Di

 

Keajaiban Minyak Kelapa Dara

Video : Klik Foto

Dr . Bruce Fife

Cancer & thyroid vs Virgin coconut oil

Dr . Newport

Penyakit Alzhimer sembuh dlm 37 hari

A Case study..click

Dr . Marcola

Experience the many benefit of v.coconut oil

More info..click

Dr.Howard

Virgin Coconut Oil health benefits for the body

Ressa

Weight loss with virgin coconut oil

Wak Saujud

Kencing Manis & Gout

Anak En.Azhar

Eczema sejak kecil, kini berangsur pulih.

Keluhan Isteri

Fahamilah wahai parasuamiku..

Sakit kulit

Psioriasis - kulat

Dr.Bambang

Prostat dan kesihatan

Testimoni

Resdung & Alahan

Prof. Dr.Maray

Vco the best of oil

World Model

VCO for hair & body lotion

Pn.Ana - JB

Luka kemalangan & gestrik

Mr. Alex

Coconut oil - boosts energy, boosts metabolism and is the safest oil

Justin Kunst

How to get a Faster Metabolism with Coconut Oil

Reduce Fat

Coconut Oil & Coffee and Ketosis-Amazing results!

Makes You Younger!

Secret Miracle "Trick"

Coconut Oil Diet 2011

Diet solution

Coconut Oil for Hair

Hair Secrect

Ian Blair Hamilton and Cassie Bond

Our story - Alzheimers' and Coconut Oil