Login                

 

 Katalaluan  
 Masuk

Home Syarikat Produk Testimoni Kenyataan Pakar Herba Terpilih SMS
Menu Sijil Halal Beli Iklan TV, Promosi Banner untuk Anda Stokis Akhbar
Daftar -Free Hadiah-Free Pos-Free World Poo-Free Komisyen-20 Level Pertanyaan Katalog
Bahasa Malaysia English Version

HERBA-HERBA TERPILIH

. Stevia
. Mahkota Dewa
. Hempedu Bumi
. Sambung Nyawa
. Kunyit Hitam
. Pengaga
. Temulawak
. Kunyit Putih
. Kapulaga
. Sirih
. Dukung Anak
. Ulam Raja
. Manjakani
. Kacip Fatimah
. Kayu Manis
. Kucing Galak
. Cakar ayam
. Gandarusa
. Lidah Jin

PRODUK HERBA JUS MAS MADU

. Teh Herba Mas Cotek + Stevia
. Jus Mas Madu
. Herba Mas Cotek
. Herba Misai Kucing
. Madu Asli
. Buah Rozel
. Bijirin Habatus Sauda

MINTA BANTUAN SYARIKAT

. Sebaran email
. Sebaran Fax
. Ruang Pertanyaan Anda

SMS SYARIKAT

. Menu SMS Ahli

RAKAN NIAGA

TAHFIZ QURAN-SG.TENGAR

Tahfiz Quran (T. Intan Perak)

Ruang : Saja2 Fikir2

>>Gambar anak derhaka
>>Gambar bayi aneh
>>G. molekul Air positif & negatif

   
  Kunyit Putih
 
Kunyit Putih

Familia : Zingiberaceae

Nama Lokal : NAMA DAERAH Jawa: kunci pepet, temu rapet, ardong (Jawa), kunir putih (Sunda). Madura: konce pet. Melayu: temu putri, t. rapet. NAMA ASING - NAMA SIMPLISIA Kaempferiae rotundae Rhizoma (kunci pepet).

Penyakit Yang Dapat Diubati : Rimpang rasanya pahit, sifatnya sejuk. Berkhasiat antiradang, peluruh kentut (karminatif), dan mempercepat penyembuhan luka.

     
 

Uraian : Kunci pepet atau kunir putih sering disebut "kunyit putih" atau "Curcuma alba", sebutan nama latin yang salah. Kerana daunnya bercorak indah dan tumbuhnya tidak tinggi maka sosoknya menyerupai tanaman hias sehingga sering ditanam di pekarangan atau di dalam pot. Kunci pepet juga boleh dijumpai tumbuh liar di beberapa tempat di bahagian timur Jawa sampai ketinggian kurang dari 750 m dpl. Selain digunakan sebagai campuran jamu tradisional, kunci pepet juga sering digunakan untuk kosmetik tradisional. Ada dua fase tumbuh kunci pepet. Yang pertama disebut fase vegetatif, iaitu pertumbuhan normal seperti biasa dengan daun dan batang semu. Yang kedua, iaitu fase generatif. Pada fase ini yang terlihat hanya bunga-bunganya saja. Tanaman ini terdapat pada dataran rendah dengan ketinggian kurang dari 750 m dpl. Banyak ditemukan di Sumatera dan Jawa. Selain itu, juga ditemukan di India, Srilanka, dan Malaysia. Terna tahunan dengan tinggi 30-70 cm ini tumbuh merumpun dengan batang semu yang tumbuh dari rimpangnya. Daun tunggal, helaian daun berbentuk lanset, panjang 20-30 cm, lebar 7,5-10 cm, ujung runcing, pangkal berpelepah, tepi rata, warnanya hijau muda dengan bahagian tengah bercorak warna coklat. Bunga keluar dari rimpang dengan batang semu yang amat pendek. Bunga boleh tumbuh berkumpulan, sering mekar beberapa kuntum sekaligus, warnanya ungu muda kemerahan. Akarnya berdaging membentuk rimpang yang tidak terlalu besar, iaitu seukuran telur puyuh. Dari rimpang induk keluar akar-akar kasar yang ujungnya terdapat anakan rimpang yang berair dan tampak tumbuh berkumpulan menutupi rimpang induk. Jika rimpang dibelah terlihat warnanya putih pucat, berserat halus, dan rasanya pahit. Jika telah keluar bunga, menandakan rimpang siap di panen. Umbi muda bisa dijadikan lalap. Perbanyakan dengan rimpang.

BAHAGIAN YANG DIGUNAKAN

Bahagian tanaman yang digunakan sebagai ubat adalah rimpangnya.

INDIKASI Rimpang digunakan untuk mengatasi: gangguan pencernaan, sakit perut, perut mulas, dan bengkak kerana memar, terseliuh

CARA PEMAKAIAN Untuk pemakaian luar, gunakan parutan rimpang untuk menurap bahagian tubuh yang memar, terseliuh, dan bisul yang sulit pecah. Setelah digiling halus menjadi serbuk, rimpang induk yang telah dikeringkan boleh digunakan sebagai bedak.

CONTOH PEMAKAIAN DI MASYARAKAT Bengkak, memar, bisul Cuci bersih rimpang induk kunci pepet yang segar, lalu tumbuk sampai halus. Jika menggunakan rimpang kering, tambahkan sedikit air. Tampalkan hasilnya pada bahagian tubuh yang memar atau bengkak, lalu balut.

Mengeluarkan angin dari perut Seduh serbuk kunci pepet sebanyak satu senduk teh dengan secawan air panas, lalu tutup. Setelah dingin, minum beningannya.

Komposisi : Rimpang mengandung minyak asiri berwarna kuning muda, agak berbau, mengandung borneol, sineol, metil khavikol, dan saponin.

Kunyit putih diyakini memiliki khasiat antikanser. Meski demikian cuma kunyit putih jenis mangga (Curcuma mangga) yang tumbuh terbatas di tempat yang bersuhu dingin di Indonesia, yang dapat mencegah atau mengubati kanser. Kunyit putih ini mempunyai ciri tertentu, antara lain bintik umbinya seperti umbi jahe dan berwarna kuning muda (krem). Dalam keadaan segar baunya seperti buah mangga kuini dan bila telah diekstrak atau dijadikan bubuk, warnanya tetap kuning muda (krem).
 

Menurut Kepala Direktorat Pengawasan Obat Tradisional Ditjen POM, Ketut Ritiasa, penelitian tentang kunyit putih telah dilakukan di Cina sejak tahun 1988. Kunyit putih diketahui mengandungi minyak atsiri yang terdiri atas curdione dan curcumol.
Kunyit putih bersifat antioksidan dan dapat menahan zat radikal bebas penyebab tumbuhnya sel kanser serta dapat meningkatkan sel darah merah. "Tetapi kunyit putih sebaiknya tidak digunakan pada masa kehamilan kerana dapat mengakibatkan keguguran," ingat Ketut.

Kecil ukurannya. Tapi jangan diremehkan khasiatnya. Kunyit putih alias temu putih adalah satu di antara tanaman berkhasiat yang boleh diolah menjadi ubat tradisional. Bernama latin Curcuma zedoaria, kunyit putih merupakan tanaman rimpang atau umbi-umbian. Selintas tanaman ini serupa dengan temu mangga, sebab warnanya sama-sama putih.


Kunyit atau kunir putih juga berbeza dengan kunyit kuning yang berwarna kuning. Tanaman ini bermanfaat untuk melegakan perut yang kembung. Bahkan sebahagian orang menyakininya dapat mencegah kanser. Juga ada yang mengklaimnya sebagai ubat kanser.


Boleh jadi ini kerana kunir putih memiliki sifat antikanser lewat kerja imunomodulator-nya. Ekstrak kedua tanaman ini pada percubaan mencit ternyata memperbanyak jumlah limfosit, meningkatkan toksisitas sel pembunuh kanser (natural killer) dan sintetis antibodi spesifik. Sifat-sifat di atas akan menguatkan mekanisme pertahanan tubuh terhadap virus mahupun sel kanser.

  Kapulaga
 

Nama Tempatan  : Kapulaga

Nama saintifik     : Amomum cardamomum Wild.

Kerajaan             : Plantae

Divisi                  : Magnoliophyta

Kelas                  : Liliopsida

Order                 : Zingiberales

Familia               : Zingiberaceae

   
 

Pengenalan

Kapulaga merupakan sejenis pokok herba dalam bentuk rumpun, rizomnya seperti halia. Rasanya agak pahit dan bersifat hangat. Kapulaga memiliki aroma yang wangi sehingga orang Inggeris menyanjungnya sebagai grains of paradise.

Kandungan kimia

Kapulaga mengandung minyak atsiri, sineol, terpineol, borneol, protein, gula, lemak, silikat, betakamfer, sebinena, mirkena, mirtenal, karvona, terpinil asetat, dan kersik. Aroma yang harum berasal dari kandungan minyak asiri yang  mengandung lima zat, iaitu:

1- Borneol (sejenis terpena) yang berbau kamper seperti yang dapat dihidu dalam   

    getah pohon kapur barus

2- Alfa-terpinilasetat yang harum seperti bau jeruk pettigrain

3- Limonen yang juga harum seperti bau jeruk keprok

4- Alfa terpinen yang harum seperti jeruk sitrun

5- Sineol yang sedap agak pedas menghangatkan seperti minyak kayu putih.

Kombinasi bau kamper, jeruk pettigrain, jeruk keprok, jeruk sitrun dan minyak kayu putih inilah yang membentuk aroma khas kapulaga.

Kegunaan

1. Batuk, Influenza (Selesema)

2. Menghilangkan Bau Badan

3. Demam Dan Panas

4. Kejang Perut Dan Rematik

5. Pencegah Mual

6. Radang Amandel (Anak Tekak), Radang Lambung

7. Gangguan Haid

8. Sesak Nafas

9. Tulang Rapuh

Nota : 

Dalam dunia ubat-ubatan biji yang telah dikeringkan dinamakan semen cardamomi. Selain biji, akar, buah dan batangnya juga digunakan untuk perubatan.

Beberapa kilang bahan perasa juga mengekstrakkan minyak asiri dari biji kapulaga menjadi oil of cardamom yang kemudian diisi dalam botol. Dalam bentuk minyak ini pula, kapulaga digunakan untuk menyedapkan soft drink dan ais krim Amerika di kilangnya.

 

  Sirih
   
 

Nama Tempatan  : Sirih

Nama Saintifik     : Piper Betle L.

Nama Lain           : Sirih Jawa, Betel Leaf

Famili                 : Piperaceae

Divisi                  : Magnoliophyta

Kelas                  : Magnoliopsida

Order                 : Piparales

 

 

Pengenalan

Sirih merupakan sejenis tumbuhan memanjat (boleh mencapai ketinggian 10-15 kaki). Membiak melalui keratan batang dan anak yang akan tumbuh dari batangnya yang merayap di tanah. Sirih selalunya dikaitkan dengan semangat pada zaman kepahlawan melayu. Dalam upacara pertunangan dan perkahwinan pula, sirih junjung dijadikan kepala hantaran dan merupakan bahan wajib bagi masyarakat melayu. Dalam perubatan tradisional pula sirih banyak digunakan khususnya untuk penyakit yang dikatakan berpunca dari gangguan makhluk halus. Sirih juga dijadikan sejenis snek oleh orang-orang tua melayu dan india.

Kandungan Kimia

Sirih terbukti secara saintifik mengandungi minyak sari (kadinen, kavikol, sineol, eugenol, karvakol) ini digunakan untuk mengubati keputihan, nafas @ badan berbau, batuk, radang selaput lendir mata, trauchoma, jantung berdebar-debar, kemurungan, demam selepas bersalin, air susu terlampau banyak dan sariawan.

Minyak atsiri dari daun sirih mengandung minyak terbang (betIephenol), seskuiterpen, pati, diatase, gula dan zat samak dan chavicol yang memiliki daya mematikan kuman, antioksida, antifungus dan anti kulat.

Kegunaan :

 

1.    Batuk

2.    Sariawan (penyakit mulut & kerongkong)

3.    Bronchitis

4.    Jerawat

5.    Keputihan

6.    Gigi Berlubang, gusi bengkak dan pendarahan gusi

7.    Demam berdarah

8.    Bau mulut

9.    Haid tidak teratur

10.  Asma

11.  Radang kerongkong

12.  Luka terbakar

13.  Kudis, kurap kaki

14.  Bisul dan menghilangkan gatal

15.  Sakit mata

Antara kaedah penggunaan.

Untuk mengubati hidung berdarah, cuci 2 helai daun sireh segar, digulung kemudian dimasukkan ke dalam lubang hidung.

Untuk penyakit keputihan beberapa helai daun sirih yang telah dibersihkan di rebus dalam air hingga mendidih dan airnya dibiarkan suam. Air ini digunakan untuk mencuci vagina terutamanya setiap kali selepas kencing.

Untuk Nafas berbau pula ada dua cara, satu cara dengan mengunyah daun sirih yang telah dibersihkan hingga lumat dan biarkan berada dalam mulut seketika sebelum diluahkan. Satu cara lagi ialah dengan merebus beberapa helai daun sirih hingga mendidih, setelah itu disejukkan dan ditapis, gunakan untuk berkumur dua kali sehari, pagi dan malam.

Untuk gusi bengkak pula 5-6 helai daun sirih direbus dengan 3 gelas air hingga mendidih, setelah itu masukkan sedikit garam. Biarkan hingga suam dan gunakan untuk berkumur dua hingga tiga kali sehari.

Untuk menghilangkan bau badan, 2 hingga 3 helai daun sirih direbus dengan 1/2 gelas air hingga mendidih, angkat daunnya dan masukkan gula batu sebelum diminum. Jika tidak mahu minum airnya, kaedah lain ialah dengan mengambil sehelai daun sirih dan di calit sedikit kapur sirih. Ramas daunnya dan sapukan pada ketiak.

 

  Dukung Anak
 

Nama Tempatan : Dukung Anak

Nama Saintifik   : Phyllanthus Niruri

Nama Lain         : Kelek anak, meniran (Indonesia), Bhuaionla, kiranelligida(India

Famili                : Eurphorbiacea

 

 

Pengenalan

Dukung anak ialah herba semusim yang kecil, tumbuh sehingga 50-70 cm tinggi. Berdaun  jenis majmuk bipinat, berwarna hijau tersusun berselang-seli berukuran 6-10 mm, terdapat tangkai daun majmuk yang berwarna hijau. Berbatang licin berwarna hijau, tumbuh tegak dan bercabang terbuka. Bunga muncul bersendirian di bawah daun.  Bract (bahagian bawah kelopak bunga) berbentuk tiga segi, bersisik dan setiap bract memegang satu bunga.  Ada dua jenis bunga, ia itu jantan dan betina, kedua-duanya tersangat kecil, berukuran hanya 1 mm panjang.


Kandungan kimia

1 - Geraniin

2 - Niruriside

3 - Phyllanthin

4 - Rutin

Kegunaan

Dukung Anak dikatakan amat sesuai untuk merawat penyakit Hepatitis B kerana tumbuhan herba ini boleh membersihkan darah dalam badan. Untuk menggunakannya adalah mudah. Kita hanya perlu mengambil semua sekali pokok Dukung anak itu (kira-kira lima batang pokok) dan membersihkannya. Kemudian tumbuk pokok itu sampai hancur atau lumat. Masukkan ke dalam segelas air kosong dan terus minum. Oleh kerana rasanya agak pahit, ia boleh dicampurkan dengan sirap, yogurt atau susu kambing. Berdasarkan kajian saintifik, tumbuhan ini selamat untuk digunakan dan tidak berbahaya.

Tumbuhan ini sebenarnya terkenal di Amazon sebagai penawar penyakit karang hempedu. Pada penghujung tahun 80-an ia dikenal pasti mempunyai kekuatan antivirus untuk melawan Hepatitis B termasuk mengandungi fitokimia yang dapat mengawal sel daripada pencemaran persekitaran. Di Malaysia, Dukung Anak digunakan sebagai diuretik dan tonik selepas keguguran. Malah, ia turut digunakan sebagai penawar cirit-birit, masalah ginjal, gonorrhea dan sifilis. Manakala, jus atau ekstrak akar dan daun mudanya digunakan untuk menguatkan ginjal.

Masalah ginjal: Air rebusan atau jus daun dan akar diminum


Ba
tuk: Air rebusan daun muda diminum


Luka, lebam dan luka ulcers: Pupukan daun disapukan pada bahagian yang berkenaan

 

  Ulam Raja
 

Nama Tempatan :  Ulam Raja

Nama Saintifik    : Cosmos Caudatus

Nama Lain         : King Salad, Intan Berayun

Divisi                : Spermatophyta

Kelas                : Magnoliopsida

Order                : Asterales

Famili                : Asteraceae

Genus               : Cosmos

 

Keterangan:

Ulam raja (king salad) sebenarnya adalah tergolong dalam jenis cosmos yang biasa ditanam sebagai pokok hiasan kerana bunganya yang cantik dan berwarna warni. Namun yang selalu dijadikan ulam selalunya mempunyai bunga yag kecil dan berwarna agak pucat (merah jambu pucat) atau putih. Ia juga dikenali sebagai bokok intan berayun. Boleh tumbuh hingga mencapai ketinggian 2 meter, dan sesuai tumbuh pada ketinggian 200 meter dari paras laut. Ia membiak melalui biji benih yang dihasilkan selepas bunganya matang. Tumbuhan ini berasal dari Amerika Latin tetapi boleh didapati tumbuh secara liar disemua negara Asean.

Kandungan kimia

Ia mengandungi 0.3 peratus protein, 0.4 peratus lemak dan karbohidrat, ia juga kaya dengan Laksium dan vitamin A. Ulamnya mempunyai keupayaan antioksida (AEAC) yang amat tinggi, iaitu setiap 100 gram ulam yang segar mempunyai keupayaan antioksida yang sama dengan 2,400 miligram L-asid askorbik. Melebihi dua puluh jenis bahan antioksida telah dikenal pasti dalam ulam raja. Bahan-bahan antioksida yang utama disebabkan oleh kehadiran sebilangan proantosianidin yang wujud sebagai dimer, melalui heksamer, kuersetin glikosida, asid klorogenik, asid neoklorogenik, asid kripto-klorogenik, serta penangkap (+)-.

Kegunaan:

Ulam raja digunakan dalam perubatan tradisional kerana khasiatnya yang dikatakan dapat memperbaiki peredaran darah dan mencuci darah dari bahan toksid. Ia juga dikatakan dapat menguatkan tulang. Klorofom yang diekstrak dari daun ulam raja mengandungi costunolide, stigmasterol, lutein dan bipyridine yang dikatakan dapat merencatkan aktiviti sesetengah bakteria dan fungus seperti candida albicans dan Bacillus subtilis dan juga E.choli.

 

  Manjakani
   
 

Nama Tempatan : Pokok Manjakani (mempening)

Nama Saintifik    : Quercus infectoria Oliv

Nama Lain          : Alleppo oak,downy oak, gal oak, manjaan, majakan,jenuri,kani,  

       cympsgailae tinctoria semen (nama fasmaseutikal), maju/majuphul

      (nama ayurveda)

Famili                 : Fagaceae/cupuliferae

 

 

Pengenalan

Manjakani ialah sejenis puru atau benjolan yang terhasil pada kulit sesetengah pokok seperti pokok mempening hasil dari tidakbalas pokok terhadap serangan sejenis tebuan (cynipsh gallae tinctoria). Serangan ini akan menyebabkan kulit pokok bertunas, apabila tebuan mengeluarkan larva dan larva ini menetas sejenis bahan kimia yang merangsang pertumbuhan puru akan terhasil. Buah manjakani yang berkualiti baik selalunya ialah buah yang dipetik ketika anak tebuan mula membesar kerana ketika ini peratus tanin yang tinggi akan dimakan oleh anak-anak tebuan tersebut. Tanin yang tinggi akan meningkatkan lagi khasiat manjakani. Biji manjakani berbentuk bulat berkerutu sebesar biji guli. Warna hijau kebiruannya akan berubah menjadi kelabu atau putih apabila ia kering,dalamnya berwarna putih kekuningan.

Di Malaysia ia biasa dihasilkan oleh pokok mempening. Mempening ialah sejenis tumbuhan renek dan selalunya mempunyai ketinggian sekitar 1.8 meter. Daun mempening menyerupai daun ubi kayu manakala batangnya tumbuh bersilang licin, berbentuk bulat dan berwarna hijau muda. Manjakani telah digunakan secara meluas dalam perubatan tradisional masyarakat Arab, India, China dan Malaysia. Menurut kajian manjakani yang terbaik dikenali sebagai “Mecca Manjakani” atau “Allepo Manjakani”

Kandungan kimia

Manjakani kaya dengan Tannin, Vitamin A & C, Kalsium & Gallic Asid, Fiber, Protein & Karbohidrat. Selain itu, manjakani juga mengandungi unsur yang berkaitan dengan ubat penggerut kulit, anti-kuman & anti radang.

Biji manjakani mengandungi 50-70 % tanin dan 3 % gallic asid. Biji manjakani terbaik dikatakan berasal dari daerah Aleppo Syria.

Kegunaan @ Khasiat

1.     Awet Muda – Anti oksidan dalam manjakani dapat mengurangkan proses penuaan.

2.     Pencegahan Diabetis - Gallic Acid dapat membantu mencegah diabetis &  asma.

3.     Pencegahan dari kanser serviks dan payu dara

4.     Pencegahan dari bau yang kurang menyenangkan / keputihan (kandungan  estrigent dalam manjakani membantu menyingkirkan jangkitan bakteria, ragi dan fungus yang mendatangkan bau kurang menyenangkan di kawasan intim).

5.     Menyembuhkan tisu vagina (tannins dalam manjakani dapat menegangkan otot faraj dan melawan kehilangan keanjalan kulit selepas kelahiran bayi, proses penuaan dan pertukaran hormone).

6.     Mengurangkan lebihan mukus, membantu menstabilkan hormon, melancarkan darah dan memberi tenaga.

7.     Kecantikan kulit & mencegah jerawat

8.     Kesihatan mata-memperbaiki tahap penglihatan

9.     Rawatan Payudara

-tabiat meminum manjakani dapat mengembalikan keanjalan payu dara.

10. Rawatan tulang & gigi

-kalsium dalam manjakani dapat menguatkan gigi dan tulang

11. Memelihara kebersihan mulut

12. Mencegah dari kulit kering dan berminyak

13. Merawat barah kronik

14. Kaya dengan vitamin

15. Mujarab untuk merawat luka dalaman (selepas bersalin) dan juga untuk luka luaran

Untuk kegunaan luaran buah manjakani boleh diasah pada belakang pasu dan bubuk yang terhasil ditampal pada luka. Asid galik yang terdapat didalamnya juga boleh digunakan untuk merawat kencing manis dan asma, membantu melawaskan pembuangan air besar kerana mengandungi kandungan serat yang tinggi.

Di setengah tempat, bijinya yang telah direbus dan dikeringkan dan dikisar hingga menjadi tepung dan dijadikan bahan untuk memekatkan rebusan dan sup dan juga di campur bersama tepung gandum dan dijadikan roti. Bijinya yang telah dipanggang dan dikisar boleh dijadikan minuman untuk menggantikan kopi.

   
  Kacip Fatimah
   
 

Nama Tempatan : Kacip Fatimah

Nama Saintifik    : Labisia Pumila

Nama Lain          : Mata Pelanduk hutan

Famili                 : Myrsinaceae

Lokasi dijumpai  : Malaysia, Thailand, Indochina

 

 

Pengenalan

Kacip fatimah adalah sejenis tumbuhan herba yang mempunyai batang berkayu. Ia biasanya tumbuh liar di hutan hujan tropika pada ketinggian lebih kurang 150 kaki dari aras laut. Tumbuhan ini membiak dengan 2 cara: melalui biji benih dan keratan akar. Tumbuhan ini dapat tumbuh dengan sempurna dikawasan yang redup dengan tanah yang mempunyai kandungan humus yang tinggi dan tidak menakung air. 3 jenis variasi yang biasa dijumpai di Malaysia ialah, Labisia pumila var. Alata, L. Pumila var. Pumila dan L. Pumila var. Lanceolata. Daunnya berwarna hijau dan mempunyai buah bertangkai warna merah di bahagian pangkal batangnya.

Kegunaan:

Ia dikatakan dapat mempercepatkan proses kelahiran bayi disamping dapat mengembalikan kecergasan selepas bersalin. Selain dari itu ia juga dikatakan dapat membantu mengecutkan rahim dan melangsingkan badan. Kacip fatimah juga dikatakan dapat merangsangkan pengeluaran hormon yang dapat melancarkan perjalanan dan kitaran haid wanita. Ia juga dapat mengurangkan sakit senggugut ketika haid. Cara penggunaan untuk selepas/sebelum bersalin ialah dengan merebusnya ( satu pokok termasuk daunnnya ) kedalam seperiuk air (seeloknya periuk tanah) dan airnya diminum. Ia juga boleh digunakan untuk mengubat penyakit buasir (hemarroid/pile) dengan cara merebus akarnya yang telah dikeringkan. Ia juga boleh digunakan untuk merawat cirit birit, sakit sendi (rheumatism), Gonorrhea.

   
  Kayu Manis
   
 

Nama Tempatan : Kayu Manis

Nama Saintifik    : Cinnamomum Zeylanicum

Nama Lain          : Cinnamon, Ceylon Cinnamon, Gui, Gui Zhi(China), Cassia ,Wood

Famili                : Lauraceae

 

Keterangan: